Fiskalni savet saopštio je da nema fiskalnog prostora za dodatno povećanje penzija u 2019. godini

0
134
Fiskalni savet saopštio je da nema fiskalnog prostora za dodatno povećanje penzija u 2019. godini i savetovao je Vladi Srbije da preostali deo fiskalnog prostora u budžetu iskoristiti za vraćanje na redovno indeksiranje svih penzija tokom 2019. i za vraćanje u uređen penzijski sistem.

U saopštenju je istaknuto da su pojedini mediji pogrešno protumačili stav Fiskalnog saveta o mogućnosti za povećanje penzija u 2019. g. i ocenu da je ukupan budžetski prostor za povećanje penzija u 2019. g.oko sedam posto, što je u skladu sa projekcijama Vlade i Međunarodnog monetarnog fonda .

Najveći deo tog prostora – pet posto, Vlada je opravdano iskoristila za ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija, što je u skladu sa preporukama Fiskalnog saveta. Razlika između predloga Fiskalnog saveta i odluke Vlade je u upotrebi preostalih raspoloživih sredstava, objašnjeno je u saopštenju.

 

“Fiskalni savet smatra da je preostali deo fiskalnog prostora trebalo iskoristiti za vraćanje na redovno indeksiranje svih penzija tokom 2019, to jest za vraćanje u uređen penzijski sistem”, naglašeno je u saopštenju.

Međutim, Vlada se Uredbom o uslovima, visini, obuhvatu korisnika penzija i dinamici isplate novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju, od 18. oktobra 2018., već opredelila da se raspoloživa sredstva odmah iskoriste za nesistemsko povećanje penzija samo delu penzionera – onima koji primaju penziju manju od trideset četiri hiljade dinara, objasnio je Fiskalni savet.

Tom uredbom Vlade potrošen je sav fiskalni prostor za povećanje penzija u 2019. i zato Fiskalni savet ocenjuje da u narednoj godini nema prostora za dodatno povećanje penzija”, naglašeno je u saopštenju Fiskalnog saveta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here