Prof. dr Miladin Ševarlić izjavio je da je potražnja za proizvodima organskog porekla uvek veća od ponude , a posebno u zemljama kao što je naša gde imamo višestruko veći broj obolelih od kancera zbog uticaja osiromašenog uranijuma i bombardovanja

0
152

Narodni poslanik prof. dr Miladin Ševarlić često govori o tome da srpski seljak treba da se preorijentiše na organsku poljoprivredu.

To je izuzetno rastući trend, sa stopom rasta od dvadeset do trideset odsto godišnje. Ako bi cela poljoprivreda Srbije bila preinačena sa konvencionalne na organsku poljoprivredu, mnogi ističu da ne bismo mogli da zadovoljimo interes kupaca za takvim proizvodima. Dr Ševarlića smo zamolili da odgovori na pitanje kakva je budućnost organske poljoprivrede u Srbiji.

Srpsko tržište organskih proizvoda raste pa je u nekim marketima učešće organskih proizvoda u voću i povrću od pet do dvadeset pet  procenata. Prema podacima resornog ministartva,  ukupna površina pod organskom poljoprivrednom proizvodnjom trenutno iznosi preko petnaest hiljada dve stotine hektara.

Najveće površine u organskoj proizvodnji imali smo pod žitaricama, voćem i industrijskim biljem.  Najveći izvoz organskih proizvoda ostvaren je u zemlje Evropske unije, kao i u Sjedinjene američke države.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here