Novi sajt Vlade lako dostupan slepim i slabovidim osobama

0
136

Predsednica Vlade Ana Brnabić prisustvovala je u Savezu slepih Srbije prezentaciji novog sajta Vlade, gde je predstavljen jednostavan pristup za korišćenje slepim i slabovidim osobama i mogućnost čitanja sadržaja na srpskom jeziku pomoću softvera text-to-speech („čitaj mi“). Premijerka Brnabić je istakla da novi sajt, redizajniran nakon četrnaest godina, odlikuje transparentnost, otvorenost i dvosmerna komunikacija sa građanima. Ona je naglasila da je sajt važan mehanizam u procesu transformacije državne uprave u servis svih građana. Kako je istakla premijerka  Vladin portal pruža mogućnost da građani, na pitanja postavljena putem sajta, dobiju odgovore nadležnih, zbog čega su u fokusu sajta upravo servisi za građane i privredu, a slogan je „U službi građana“.

Novi portal je i mesto gde se predstavljaju potencijali Srbije, poslovna klima, turističke destinacije, kulturne znamenitosti. Na sajtu se takođe nalazi i arhiva audio i video zapisa i elektronskih dokumenata sa sednica Vlade od 2004. godine, kao i arhiv svih Vladinih sajtova od 1998. godine, čime je postignut kontinuitet državne uprave.

Govoreći o opciji „čitaj mi“, Brnabić je istakla da je upravo to važan korak u izgradnji inkluzivnog društva. Predsednica Vlade je istakla da današnje tehnologije omogućavaju da dosta jednostavno napravimo servise koji su lako dostupni svima, i dodala da je to način da se, kroz dijalog sa osobama sa invaliditetom, unapredi kvalitet njihovog života. Premijerka je poručila da moramo da radimo na jačanju solidarnosti i empatije u zajednici i jačanju svesti o jednakim pravima svih građana.

U izradi sajta, korišćeni su domaća pamet i talenat, jer su softver za opciju text-to-speech („čitaj mi“) izradili stručnjaci iz firme AlfaNum iz Novog Sada i Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada.

Predsednik Saveza slepih Srbije Milan Stošić izrazio je zahvalnost predsedniku Republike, predsednici Vlade i svim članovima Vlade Srbije, na kontinuiranoj podršci u unapređenju kvaliteta života slepih i slabovidih osoba.

Samo u 2018. godini Vlada je podržala rad Saveza slepih Srbije sa trideset šest koma devet miliona dinara za realizaciju programskih aktivnosti i pomoć u radu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here