Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Nacionalnog saveta Parlamenta Austrije Volfgangom Sobotkom sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji, situaciji u regionu i o evropskom putu Srbije

0
100

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Nacionalnog saveta Parlamenta Austrije Volfgangom Sobotkom sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji, situaciji u regionu i o evropskom putu Srbije. Predsednik Vučić je istakao da će poseta delegacije Nacionalnog saveta, nakon posete austrijskog predsednika i kancelara, dati dodatni podsticaj ne samo unapređenju parlamentarne saradnje, već i sveukupnoj saradnji dveju zemalja.

Predsednik Vučić je istakao da su  bilateralni odnosi su na visokom nivou, stabilni i sveobuhvatni. Karakteriše ih saradnja na svim poljima, intenzivan politički dijalog i sve bolja ekonomska saradnja. Prema rečima srpskog predsednika Austrija je jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije i jedan od najvećih investitora u Srbiji, a ove godine trgovinska razmena iznosi preko milijardu evra. Vučić je naglasio da očekuje dalje povećanje vrednosti trgovinske razmene i rast austrijskih investicija, prvenstveno u infrastrukturu, modernizaciju industrije, energetiku i u obnovljive izvore energije.

Predsednik Vučić obavestio je Sobotku o teškoćama u dijalogu sa Prištinom, a zahvalio se Austriji na podršci koju pruža Srbiji u procesu evrointegracija.

Predsednik Nacionalnog saveta Parlamenta Austrije Volfgang Sobotka istakao je važnost nastavka jačanja veza dve zemlje i rekao je da je njegova poseta jedna u nizu mnogih austrijskih zvaničnika koja pokazuje novu eru u odnosima Srbije i Austrije. Sobotka je naglasio da je na vrhu austrijske agende tokom predsedavanja EU proširenje i istakao da će, kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, Austrija podržati svako rešenje do koga dođu dve strane.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here