Kosovski ROSU upao na sever Kosova- Srbi najavljuju blokade i barikade

0
164

Pripadnici ROSU jutros su uhapsili u Kosovskoj Mitrovici četvoricu Srba- Dragišu Markovića, Sašu Ćurčića, Marka Rošića i Nedeljka Spasojevića. Marković, koji je suspendovani pripadnik KPS, uhapšen je pred decom, a on, Ćurčić  i Rošić uhapšeni su u sklopu navodne istrage ubistva Olivera Ivanovića, navedeno je u saopštenju KPS-a, dok je Spasojević, takođe policajac, lišen slobode “zbog negodovanja”.

 

Ovo  je potvrdio i portparol ROSU koji je rekao da su pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije ROSU uhapsili četiri lica u racijama na četiri lokacije – troje u vezi s istragama predmeta i četvrtim koji se suprotstavio policijskim službenicima. Uhapšeni su prebačeni u policijsku stanicu u južnoj Mitrovici.

 

U Kosovskoj Mitrovici su se oko šest časova jutros oglasile sirene, a sa lica mesta, čuli su se i pucnji, navodno u vazduh dok se ROSU, nakon hapšenja, povlačila na jug.

U međuvremenu stotine uznemirenih Srba je izašlo na ulice. U Severnoj Mitrovici oko 7.15 časova stabilizovana je situacija, nakon povalčenja pripadnika ROSU, ali su građani i dalje na ulici i veoma su uznemireni. Sa njima su sve vreme bili predstavnici Srpske liste Goran Rakić i Igor Simić. U izjavi za medije predsednik Srpske liste Goran Rakić je rekao

Ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić rekao je de se ide ka tome da se izazove sukob, tumačeći situaciju nastalu nakon upada ROSU na sever Kosova. On je dodao da upad jedinica ROSU u severni deo Kosovske Mitrovice pokazuje da je  ćutanje Srba  shvaćeno kao slabost, a simptomatično je i da se to dogodilo baš kada su najavljeni mirni protesti zbog uvođenja carina na robu iz Srbije i novonastale situacije.

Sirene za uzbunu, koje su se oglasile oko 6 časova, su ugašene i trenutno je u Kosovskoj Mitrovici mirno.

U toku dana  je održana i vanredna sednica Vlade Srbije zbog novonastale situacije u severnom delu Kosovske Mitrovice. Predsednik Aleksandar Vučić je  imao i vanredne sastanke sa šefovima Vojske i policije i drugih bezbednosnih službi.

Aleksandar Vučić se tokom dana  sastao sa ambasadorom Kine Li Mančangom i sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Čepurinom. Predsednik Srbije izjavio je  posle sastanka sa Čepurinom da su snage Kfora, namerno obmanjivale sveukupnu javnost i ocenio je da je svima jasno po čijem nalogu i u sprezi sa kojim silama su predstavnici Kfora lagali.

Srbi na Kosovu i Metohiji održali su u podne mirne proteste na četiri lokacije na severu pokrajine, zbog krize koju su izazvali najnoviji potezi Prištine.

Inače  Srbi sa severa Kosova su najavili da će postaviti blokade ka administrativnom prelazu Brnjak, na magistralnom putu u selu Zupče, u mestu Rudare u opstini Zvečan, kao i na administrativnom prelazu Jarinje, u opstini Leposavić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here