U Vladi Srbije je potpisan finansijski ugovor između Vlade Srbije i Evropske investicione banke o ulaganju u rečnu transportnu infrastrukturu, vredan sto miliona evra. Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, koja je prisustvovala potpisivanju ugovora, rekla je da će Vlada uz podršku Evropske investicione banke i Evropske unije u narednih pet godina uložiti ukupno više od dve stotine miliona evra u razvoj rečne transportne infrastrukture. Ona je istakla da Srbija nikad nije investirala više u vodni saobraćaj, a reč je i o jednom od najvećih investicionih ulaganja u Dunav u poslednjih petnaest godina u Evropi.

Prema njenim rečima, vodni saobraćaj na ovaj način postaje deo novog investicionog ciklusa u oblasti infrastrukture, koji obuhvata i izgradnju novih auto-puteva, modernizaciju železnice, kao i izgradnju stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Potpredsednica Vlade je naglasila da je  cilj  da vodne puteve u Srbiji u potpunosti integrišemo u evropsku transportnu mrežu, što zahteva unapređenje infrastrukture i omogućavanje bezbedne plovidbe u svim uslovima. Realizacijom ovih investicija, očekuje se da u narednih nekoliko godina Srbija udvostruči učešće vodnih puteva u prevozu robe.

Ugovor koji su potpisali ministar finansija Siniša Mali i direktor za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan u Evropskoj investicionoj banci  Mateo Rivelini.obezbeđuje polovinu sredstava u rečnu transportnu infrastrukturu, a ostatak ulaganja obezbediće se iz grantova EU i republičkog budžeta.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, istakao je da investicije u infrastrukturu unutrašnjih plovnih puteva predstavljaju prioritet za EU. Srbija, kako je ocenio, ima veliku priliku da dobije značajan iznos ovih investicija, ukoliko su projekti spremni za realizaciju.