Sto miliona evra za rečnu infrastrukturu

0
100

U Vladi Srbije je potpisan finansijski ugovor između Vlade Srbije i Evropske investicione banke o ulaganju u rečnu transportnu infrastrukturu, vredan sto miliona evra. Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, koja je prisustvovala potpisivanju ugovora, rekla je da će Vlada uz podršku Evropske investicione banke i Evropske unije u narednih pet godina uložiti ukupno više od dve stotine miliona evra u razvoj rečne transportne infrastrukture. Ona je istakla da Srbija nikad nije investirala više u vodni saobraćaj, a reč je i o jednom od najvećih investicionih ulaganja u Dunav u poslednjih petnaest godina u Evropi.

Prema njenim rečima, vodni saobraćaj na ovaj način postaje deo novog investicionog ciklusa u oblasti infrastrukture, koji obuhvata i izgradnju novih auto-puteva, modernizaciju železnice, kao i izgradnju stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Potpredsednica Vlade je naglasila da je  cilj  da vodne puteve u Srbiji u potpunosti integrišemo u evropsku transportnu mrežu, što zahteva unapređenje infrastrukture i omogućavanje bezbedne plovidbe u svim uslovima. Realizacijom ovih investicija, očekuje se da u narednih nekoliko godina Srbija udvostruči učešće vodnih puteva u prevozu robe.

Ugovor koji su potpisali ministar finansija Siniša Mali i direktor za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan u Evropskoj investicionoj banci  Mateo Rivelini.obezbeđuje polovinu sredstava u rečnu transportnu infrastrukturu, a ostatak ulaganja obezbediće se iz grantova EU i republičkog budžeta.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, istakao je da investicije u infrastrukturu unutrašnjih plovnih puteva predstavljaju prioritet za EU. Srbija, kako je ocenio, ima veliku priliku da dobije značajan iznos ovih investicija, ukoliko su projekti spremni za realizaciju.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here