Delegacija Srpske radikalne stranke koju je predvodio predsednik Poslaničke grupe radikala u Skupštini Vojvodine Đurađ Jakšić je položila vence na spomen obeležja znamenitih Srba u Novom Sadu

0
198

Delegacija Srpske radikalne stranke koju je predvodio predsednik Poslaničke grupe radikala u Skupštini Vojvodine Đurađ Jakšić, je povodom sto godina od održavanja Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i drugih Slovena i donošenja istorijske odluke o prisajedinjenju Kraljevini Srbiji, položila vence na spomen obeležja znamenitih Srba u Novom Sadu. Radikali i njihovi simpatizeri su u prisustvu građana Novog Sada venac prvo položili na spomenik velikom narodnom tribunu Jaši Tomiću. Govoreći o značaju Jaše Tomića i o njegovoj ulozi tokom velikih istorijskih događaja, Đurađ Jakšić je rekao

Jakšić je dodao da su srpski radikali ponosni što baštine tradiciju srpskih radikala Jaše Tomića. Predsednik Posalničke grupe radikala u Skupštini Vojvodine je naglasio da je na Srpskoj radikalnoj stranci zadatak da odbrani tekovine  slavnih predaka i da sačuva srpsku Vojvodinu u okviru srpske države.

U Dunavskoj ulici, ispred kuće u kojoj je rođena Milica Tomić supruga Jaše Tomića, cveće je položila odbornik Srpske radikalne stranke u Skupštini Grada Novog Sada ,Marina Nedeljković.

Prema rečima Marine Nedeljković, Milica Tomić  jeste bila vanvremenski borac za opismenjavanje i emancipaciju žena, ali je to, rame uz rame sa svojim suprugom Jašom, činila u duhu težnji ka nacionalnom oslobođenju i ujedinjenju ovih krajeva sa maticom Srbijom.

Radikali su i na Trgu slobode, ispred zgrade u kojoj je održana Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena položili venac. Okupljenima se obratio Đurađ Jakšić koji je predložio da se 24. i 25. novembar utvrde za državni praznik, kao Dani prisajedinjenja, jer su odluke donete na Rumskoj i Velikoj narodnoj skupštini odluke od nacionalnog, državnog značaja.

Đurađ Jakšić je na kraju obraćanja istakao da je Srpska radikalna stranka uverena da će uskoro doći generacija koja će osloboditi Kosovo i Metohiju i prisajediniti Republiku Srpsku i Crnu Goru. Jakšić je dodao i da radikali sanjaju o danu kada će Republika Srpska Krajina ponovo biti najzapadnija srpska država, poželevši da veličanstveno delo naših slavnih predaka živi na mnogaja leta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here