Da li će poskupljenje pšenice uticati na cenu hleba?

0
107

Pšenica je od letos do sada poskupela trideset odsto, pa kilogram umesto šesnaest koma pedeset dinara košta dvadeset jedan koma pedeset  dinara, ali se ne očekuje da će poskupeti hleb i peciva.

Predsednik Poslovnog udruženja “Žita Srbije” Vukosav Saković ocenio je da je je jedan od razloga za tako visok rast cene pšenice to što se deo domaćih proizvođača uzdržava od prodaje, jer zasejana pšenica za narednu godinu zbog loših uslova još nije nikla pa je neizvesno koliki će biti rod sledeće godine.

Drugi razlog za rast cene pšenice, prema mišljenju Sakovića, je taj što je za poslednjih pet meseci zbog poskupljenja hlebnog zrna na međunarodno tržište izvezeno sedam stotina hiljada tona pšenice i brašna od još sto hiljada tona pšenice, što je smanjilo ponudu na domaćem tržištu.

On je dodao da je iz Srbije u kratkom roku izvezena pšenica lošijeg kvaliteta po oko sto četrdeset osam evra po toni sa troškovima prevoza, ili po šesnaest koma dvadeset dinara po kilogramu, ali da je to visoka cena. Izvoz je zbog toga, kako je rekao, počeo značajno da opada, a to deluje umirujuće na cene na domaćem tržištu.

Cene kvalitetne pšenice, koja sada na međunarodnom tržištu košta od sto sedamdeset tri do sto sedamdeset osam evra po toni, nastaviće da rastu, samo ako nastanu veliki problemi u proizvodnji te poljoprivredne kulture na južnoj hemisferi planete, ili nastane šteta na usevima od niskih temperatura na severnoj hemisferi.

Saković   je rekao da su na kretanje cena na međunarodnom tržištu uticale i tržišne manipulacije da postoji mogućnost da Rusija zbog smanjene proizvodnje planira da uvede ograničenja izvoza pšenice. On je istakao da tih problema u proizvodnji i izvozu za sada nema i sledeći rok kada se može očekivati promena cene pšenice je april naredne godine kada se rade procene roda za tu godinu. Srbiji je, prema njegovim rečima, preostao višak od devet stotina hiljada tona pšenice za izvoz.

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica rekao je da je pre nekoliko meseci brašno koštalo od dvadeset tri do dvadeset pet dinara, a sada je od dvadeset osam do trideset dinara po kilogramu. Na pitanje da li se može očekivati poskupljenje hleba i peciva Pralica je rekao da bi sadašnja cena tih proizvoda trebalo da izdrži skok cene brašna, pod uslovom da brašno ne poskupljuje dalje.

Brašno mora biti izuzetno kvalitetno i jeftino da bi, kako kažu stručnjaci, izdržalo konkurenciju drugih proizvođača u regionu. Na Kosovo se iz Srbije izvozilo oko dvadeset hiljada tona mesečno, a izvoz je padao od prošle godine kada su prvo uvedene takse od četrdeset odsto, a sada su one sto odsto.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here