Prištinski mediji  su najavili da bi se proizvodi iz Srbije i Bosne i Hercegovine koje su privremene prištinske institucije oslobodile takse od sto odsto uskoro mogli pojaviti na tržištu. Reč je o robi koja se našla u skladištima na dan usvajanja te mere, 21. novembra prošle godine.  Kako je navedeno, reč je o robi iz Srbije i Bosne i Hercegovine vrednoj više od dva miliona evra.

Portparol kosovske carine, Adriatik Stavileci, izjavio je da će na te proizvode biti obračunat samo porez na dodatu vrednost.

Mediji prenose i da su ovu odluku prištinskih institucija pozdravili kosovski privrednici. Izvršni direktor Američke privredne komore u Prištini, Arian Zeka, izjavio je da je određena količina proizvoda ostala blokirana u skladištima jer vlada nije odredila rokove za njeno povlačenje.  Zeka je zatražio i da kompanije koje su uplatile povećane takse preuzmu robu, a da im se dati novac vrati.

Kosovska carina je  saopštila  da do sada nijedna kompanija nije povukla robu iz zaliha, od kojih su osamdeset odsto namirnice.