Stručnjaci pojedinih Poljoprivrednih stručnih službi objavili su da usevima sve više štete nanose takozvane blister bube

0
399

Stručnjaci  pojedinih Poljoprivrednih stručnih službi objavili su da usevima sve više štete nanose takozvane blister bube. U poslednje dve- tri godine godine, proizvođači sve češće donose dve vrste insekata koje im pričinjavaju štete ili su uznemirenim njihovom pojavom.  Ustanovljeno je da su u pitanju takozvane blister bube.

Insekt je uočen 2017.godine na nekoliko parcela soje gde je oštetio usev praveći golobrst na manjem delu parcele.  Na parcelama, uglavnom soje i na pojedinačnim parcelama šećerne repe štetočina je izgrizala list soje, praveći oazne golobrste. Kako su oštećenja bila u manjim oazama, uglavnom na parcelama do useva pšenice, hemijsko tretiranje nije rađeno. Na manjim površinama , uglavnom u baštama proizvođači su ih nalazili na biljkama paradajza.

Ova štetočina naučno je opisana još 1834 godine. Rasprostranjena je svuda u svetu osim Australije. Insekt se pojavio još pre četiri godine praveći golobrst na ukrasnom drveću  i šiblju i na drvoredima. Svake naredne godine pojavlivala se u sve većem broju na više lokaliteta. Kod nas je štetočina  poznata pod nazivom španska buba. Insekt je zeleno smaragdne boje sa zlatnim odsjajem, izduženog tela. Donji deo tela je pokriven belim i sivim dlačicama. Antene su dugačke i smeštene do očiju. Na glavi imaju cvekasta mesta.Telo je na kraju suženo. Insekt se hrani lišćem grmlja i drveća, a kod nas se nalazio uglavnom na ukrasnom drveću.

U vrlo kratkom roku nakon pojave rojevi blister bube obrste kompletnu biljku. Najčešće se hrane listom topole, javora i jasena. Osim lista hrane se i grančicama, laticama cveta i nektarom.

Većina blister buba izlučuje na dodir otrovnu materiju kantaridin. Otrov je štetan ne samo za ljude nego i za životinje. Supstanca iritira kožu na kojoj se pojavljuju plihovi, vrlo je otrovna u dodiru sa očima, kao i za ceo organizam ako se unese u njega.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here