Ana Brnabić se sastala sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda Džejmsom Roufom

0
106

Predsednica Vlade Ana Brnabić sastala se sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda Džejmsom Roufom, sa kojim je razgovarala o aktuelnom programu Instrument za koordinaciju politika, koji Srbija sprovodi od jula 2018. godine. Sastanku je prisustvovao i ministar finansija Siniša Mali.

Brnabić i Rouf su razgovarali o dosadašnjim rezultatima u okviru pomenutog programa, pri čemu je konstatovano da je dosta učinjeno u smislu ostvarenja zadatih ciljeva. Posebno je istankuto da je Srbija u 2018. godini zabeležila odlične makroekonomske rezultate, te da će dalja realizacija aranžmana sa MMF-om tome dodatno da doprinese.

U protekloj godini ostvaren je rast BDP-a od četiri koma četiri odsto, zabeležen je suficit od trideset dve koma dve milijarde dinara, a javni dug trenutno iznosi približno pedeset odsto BDP-a.

Rouf je istakao da je MMF zadržao svoju projekciju rasta BDP Srbije na tri koma pet odsto za 2019. godinu, kao i da se nada da regionalna i globalna ekonomska situacija, a pre svega usporavanje nekih od vodećih evropskih ekonomija, neće uticati na taj rezultat.

Na sastanku je bilo reči i o konkretnim planovima za 2019. i 2020. godinu i nastavku sprovođenja strukturnih reformi.

Misija MMF-a boraviće u Beogradu do 5. februara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here