Ana Brnabić prisustvovala je prezentaciji završetka prvog dela projekta “Bebo, dobro došla na svet”

0
99

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić prisustvovala je prezentaciji završetka prvog dela projekta “Bebo, dobro došla na svet”, na kojoj je najavljeno da će roditelji moći da elektronskim putem podnesu zahtev za roditeljski dodatak, još dok su majka i beba u porodilištu. U okviru prvog dela projekta, roditeljima je omogućeno da u porodilištu upišu dete u matičnu knjigu rođenih, prijave prebivalište, podnesu zahtev za zdravstvenu karticu, dok je sada u drugoj fazi projekta usluga proširena i na roditeljski dodatak.

Brnabić je istakla da se na ovome neće stati i da će treća faza projekta biti povezivanje sa zdravstvenim sistemom, da roditelji ne moraju da donose uverenje o vakcinaciji, a prilikom polaska u školu uverenje o završenom pripremnom programu. Premijerka je rekla i da cilj Vlade Srbije jeste da bude servis građana i da ukine nepotrebnu birokratiju. Zbog toga je ukinuta Direkcija za elektronsku upravu i napraviljena je centralna Kancelariju za informacione tehologije i e-upravu u okviru Vlade. Ona je podsetila na to da je projekat “Bebo, dobro došla na svet”, jedan od prvih koji je pokrenula eUprava.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da sistem funkcioniše u svim porodilištima u Srbiji i da se na taj način ostvaruju uštede u vremenu i novcu. On je podsetio na to da je u zdravstvu uveden informacioni sistem IZIS za zakazivanje pregleda kod lekara, kao i da je uveden E-recept i da su tako smanjene gužve u domovima zdravlja, a lekari su dobili više vremena da se posvete pacijentima. Ministar je najavio i da će se raditi i na uvođenju elektronskog kartona.

Predstavljanju druge faze projekta “Bebo, dobro došla na svet”, prisustvovali su i ministar za rad Zoran Đorđević i ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here