Farsang u Belom Blatu

0
124

U beloblatskoj osnovnoj školi  priređen je pravi  obredni performans  upravo na tragu zimsko-prolećnih maškarskih običaja.

Zasigurno svi znaju da su mnogi pokladni  ili slični  dodolski običaji  prenešeni iz tzv. paganskog perioda. Jedan od takvih običaja  svakako je i Farsang , koji u sebi ima elemente svetkovine  i mističnih radnji povezanih sa završetkom zime i početkom novog kalendarskog perioda, proleća.  Maškare ( mađ. Farsang) održavaju se u februaru kada se omladina maskira u kožne gunjeve , nosi razna zvonca ili slične rekvizite, prave buku i na kraju spaljuju lutku od slame.  Tim činom teraju se  zli duhovi, bolesti ali se i priziva  životni boljitak za zajednicu. Te pokladno-obredne radnje  razlikuju  se od sela do sela   i tipične su za pripadnike mađarske nacionalne  zajednice . To i jeste neobičnost  takvih događaja, njihova raznolikost, ali u osnovi sa sličnim generičkim motivom; zaštita od mogućeg lošeg životnog scenarija.

U beloblatskoj osnovnoj školi značajna pažnja se poklanja i  kulturološkom nasleđu svake zajednice, u  ovom slučaju Mađarske,  te su učiteljica Eva i učitelj Zoltan, zajedno sa svojim đacima i njihovim roditeljima,  priredili pravi  obredni performans  upravo na tragu zimsko-prolećnih maškarskih običaja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here