Novi Bečej: Protest poljoprivrednika zbog rudnika

0
419

Više stotina poljoprivrednika iz Novog Bečeja i okoline je protestovalo zbog najave da Nekse grupa, vlasnik novobečejske fabrike građevinske keramike Polet, namerava da otvori rudnik  gline na poljoprivrednom zemljištu prve klase, što bi ovo i okolno područje isušilo i upropastilo.

Više stotina poljoprivrednika iz Novog Bečeja i okoline je protestovalo zbog najave da Nekse grupa, vlasnik novobečejske fabrike građevinske keramike Polet, namerava da otvori rudnik  gline na poljoprivrednom zemljištu prve klase, što bi ovo i okolno područje isušilo i upropastilo. Poljoprivrednici su upozorili da će u tom slučaju ozbiljno biti ugrožen specijalni rezervat prirode „Slano Kopovo“ te da će poljoprivrednici, vlasnici oko sedam stotina parcela nadomak budućeg kopa, ostati bez najbolje zemlje, što će dovesti do još lošijih privrednih i socijalno-demografskih okolnosti u ovoj lokalnoj samoupravi.

Novi Bečej: Protest poljoprivrednika zbog rudnika

Organizatori protesta bili su udruženje poljoprivrednika “Srednja strana” i ekološko udruženje ” Sivi ždral”. Po njihovim rečima Novobečejci su spremni na veliku bunu jer na jedinih deset odsto zemlje najvišeg kvaliteta u novobečejskom ataru, Nekse pokušava da obezbedi kopanje gline. Oni su ukazali na to da je Polet u proteklim godinama već uništio četiri stotine hektara poljoprivrednog zemljišta prve klase, a da sada postoji bojazan da će kopajući novi rudnik, ugroziti dve do četiri hiljade hektara prvoklasnih njiva.

Poljoprivrednik Nikola Dujin je rekao da većina okupljenih  živi od poljoprivrede i da se bore da prva klasa ostane njihovoj deci u poljoprivredne svrhe. On je naglasio da se  poljoprivrednici bore za opstanak ovog mesta.

Dujin je naglasio da poljoprivrednici iz Novog Bečeja žele da sarađuju sa Nekse grupom i da bi moguće rešenje bilo da se uzme zemlja lošije klase ili da se prilokom kopanja spuste za etažu niže ali to bi fabrici povećalo troškove pa ona nema takav interes. Mirjana Nićin iz udruženja poljoprivrednika „Srednja strana“, takođe je istakla da poljoprivrednici žele da ovaj problem reše kompromisom.

Nićin je objasnila i da će u slučaju da Polet dobije dozvolu da kopa novi kop njive biti uništene. U blizini mesta gde su ranije kopali prinosi su manji, a žito ostaje patuljasto. Nakon rekultivacije eksploatisanog zemljišta na nekad najplodnijim njivama ostaju samo voda i trska.

Nićin je rekla i da područje Srednja strana ima oko sedam stotina vlasnika privatnih parcela. Uvek postoji najslabija karika i poljoprivrednici su svesni toga da se ne mogu takmičiti sa fabrikom koja se bavi proizvodnjom građevinske keramike i koja uvek ima ekstra profit. Jedino što može da se uradi jeste da se alarmira javnost i ukaže na ogromnu moguću štetu.

Slano Kopovo predstavlja izuzetnu prirodnu vrednost i sa geomorfološkog, hidrološkog i mikroklimatskog aspekta, jedno je od najvažnijih i najosobenijih staništa ptica u Srbiji. Mag. Silvija Ivanić stručni saradnik Specijalnog rezervata prirode“ Slano Kopovo” odgovarajući na pitanje o mogućem uticaju glinokopa na specijalni rezervat prirode je rekla.

Ivanić je naglasila i da je odrđavanje zemljišta u sadašnjem stanju veoma bitno za živi svet.

Prema informacijama novobečejskih poljoprivrednika Nekse još uvek nije dobio zvaničnu dozvolu nadležnih za novo eksploatisanje. Takođe, prema njihovim saznanjima, na teren će izaći inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu koji je izrazio spremnost da se uključi u rešavanje nastalog problema.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here