Ministar Ružić: Konkurs za prijavu projekata za nacionalne manjine otvoren do 7. juna.

0
151

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je da je konkurs za prijavu projekata, koji će ove godine biti finansirani iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine, otvoren do 7. juna.

Ružić je podsetio na to da je javni konkurs objavljen 9. maja i pozvao sve koji imaju pravo da se prijave.

Ministar je objasnio da je kultura prioritetna oblast za finansiranje programa i projekata u 2019. godini jer je cilj unapređenje kulturne delatnosti nacionalnih manjina.

Pravo učešća na konkursu, kako je precizirao, imaju ustanove, udruženja, fondacije, privredna društva i druge organizacije čiji su osnivači nacionalni saveti nacionalnih manjina, organizacije civilnog društva koje imaju sedište na teritoriji Srbije i čija je oblast delovanja zaštita i unapređenje prava i položaja pripadnika nacionalnih manjina, kao i zadužbine, fondacije i konferencije univerziteta, odnosno akademija strukovnih studija.

Ružić je ukazao na to da je ovaj fond samo jedan od načina na koji želimo da unapredimo prava, položaj i slobode pripadnika nacionalnih manjina, uz napomenu da je prošle godine usvojen i set zakona koji se odnose na afirmaciju i zaštitu prava nacionalnih manjina.

Fond za nacionalne manjine aktiviran je nakon petnaest godina zastoja 2017. godine, a sredstva za finansiranje projekata se od tada iz godine u godinu uvećavaju. Ove godine sredstva u Fondu iznose trideset miliona dinara i veća su za trideset sedam odsto u odnosu na 2018. godinu.

Od 2017. godine iz Fonda za nacionalne manjine podržano je približno sto projekata, navedeno je u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here