Predsednik Srbije Aleksandar Vučić podneo izveštaj o pregovorima sa Prištinom

0
94

U Narodnoj skupštini je u toku 22.posebna sednica na kojoj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić podneo izveštaj o pregovorima sa Prištinom. Predsednik je predstavljajući  izveštaj o Kosovu i Metohiji  naglasio da  postoje dva scenarija za Kosovo:  normalizacija odnosa ili zamrznut konflikt koji bi bio katastrofalan.

Predsednik Srbije je svoje obraćanje pred poslanicima počeo konstatcijom da je problem Kosova problem koji je veliki i težak ne samo za naše ljude na Kosovu i Metohiji već i za sve građane Srbije i ceo srpski narod.

Aleksandar Vučić je izneo i podatke o tome kako su se kretale demografske tendencije tokom proteklog vremena, koje nisu išle na ruku Srbiji, a posebno posle drugog svetskog rata. Tada je procenat Srba na Kosovu iznosio dvadeset sedam posto dok je 1991. godine Srba bilo jedanaest posto. Ovaj trend , kao i trend prirodnog priraštaja će do kraja veka biti potpuno na štetu srpskog naroda. Predsednik je naglasio da sada postoje dva scenarija za Kosovo:  normalizacija odnosa ili zamrznut konflikt koji bi bio katastrofalan.

Aleksadar Vučić  je rekao da je za samo osam godina Miloševićeve vlasti došlo do sukoba na KiM i faktički  do gubitka suvereniteta. Vučić je rekao i da je još pre šesnaest godina tadašnji premijer Đinđić molio međunarodnu zajednicu za podelu Kosova ali je predlog odbijen.

Posle izlaganja predsednika usledilo je i obraćanje šefova poslaničkih grupa u Skupštini , a potom i  diskusije poslanika povodom Izveštaja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here