U Kulturnom centru Zrenjanina svečano je otvorena izložba „Narodna nošnja Rumuna iz Vojvodine

0
409

U izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina u petak, 24. maja, svečano je otvorena izložba „Narodna nošnja Rumuna iz Vojvodine“, koja će posetiocima biti dostupna do 29.maja.

Izložbu „Narodna nošnja Rumuna iz Vojvodine“, na kojoj je kroz narodne nošnje predstavljena bogata rumunska tradicija, uredio je Zavod za kulturu vojvođanskih Rumuna, koji je za 10 godina postojanja priredio brojne izložbe , na kojima je upravo prikazana tradicija Rumuna sa ovih prostora, ali nikada do sada nije priređena izložba kojom bi se predstavila narodna nošnja Rumuna iz Banata. Izložene fotografije predstavljaju prikaz bogatstva i raznovrsnosti rumunske nošnje. Na fotografijama su zabeležene nošnje iz sela: Mali Torak, Veliki Torak, Ečka, Jankov Most, Sutjeska, Nikolinci, Banatsko Novo Selo, Glogonj, Dolovo, Lokve, Kuštilj, Uzdin, Rusko selo, Klek i Ovča.

Posebna zanimljivost i doživljaj izložbene večeri su bili eksponati u vidu nošnji, lutaka, starih predmeta koji su verodostojno predstavili deo kulturne baštine i nasleđa Rumuna na ovim prostorima. Eksponate je predstavila Bute Dojna iz udruženja žena „Banaćanke“ iz Torka, Vioara Subu iz Ečke i naivna slikarka Ileana Oalđe iz Uzdina.

Narodnu nošnju Ileana Oalđe predstavila je na svojim lutkama, koje pravi od 1987 godine.

Narodna nošnja predstavlja jednu od kulturnih formi jednog naroda, deo istorije i postojanje nacije. U slučaju Rumuna, narodna nošnja je jedna od prekretnica kada je u pitanju identitet kulturnih vrednosti, rečeno je na otvaranju. Kreiranje rumunske nošnje počelo je od sirovina proizvedenih u seljačkim domaćinstvima, ali je evoluirala vremenom, što danas predstavlja istinsko majstorstvo kako u proizvodnji tako i u tkanini i vezovima. Ideja Zavoda za organizacijom ove izložbe jeste podsećanje, kako je narodna nošnja izgledala i kako danas izgleda.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here