Marina Nedeljković o osamostaljenju Makedonske pravoslavne crkve

0
392

Član Gradskog odbora Srpske radikalne stranke u Novom Sadu Marina Nedeljković je izjavila da nekanonska Makedonska pravoslavna crkva očekuje ostvarenje scenariaja po kome bi se osamostalila kao što je to uradila i Ukrajinska pravoslavna crkva.

Makedonski mediji su preneli informaciju da Vaseljenska patrijaršija  razmatra zahtev poglavara nekanonske Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije Stefana o priznanju autokefalnosti makedonske crkve. Kako komentariše ovakve navode, i može li makedonska pravoslavna crkva dobiti autokefalnost kao što je to nedavno dobila i ukrajinska crkva, glasilo je pitanje koje smo postavili članu Gradskog odbora Srpske radikalne stranke u Novom Sadu Marini Nedeljković.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej je pre izvesnog vremena rekao da je svaki slučaj autokefalnosti zaseban, kao i da se zasebno razmatra. Govoreći o makedonskoj crkvi i o tome da li je ona pod njegovom direktnom nadležnošću, a imajući u vidu da su okolnosti skoro identične kao u ukrajinskom slučaju, patrijarh je rekao da su njegove nadležnosti privilegija, ali istovremeno i velika odgovornost.Prema njegovim rečima kada se govori o pružanju autokefalnosti, nije potreban konsenzus sa drugim crkvama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here