Polaganje venaca Vidovdan

0
207

Polaganjem venaca na spomen obeležje poginulima u ratnim sukobima od 1991. do 1999, obeležen je Vidovdan, kao dan uspomene na sve poginule u ratovima koje je srpski narod vodio za slobodu.

Polaganjem venaca na spomen-obeležje posvećeno stradalima u ratnim sukobima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu u periodu od 1991-1999. godine i služenjem parastosa, obeležen je Vidovdan, dan uspomene i sećanja na poginule u svim ratovima koje je srpski narod vodio za slobodu.  Vence su položili predstavnici Grada Zrenjanina, Garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, Policijske uprave, Saveza udruženja boraca narodnooslobodičkog rata, Udruženja srpskih ratnih veterana, Udruženja ratnih vojnih invalida grada Zrenjanina, članovi porodica i rodbina poginulih. Predsednik udruženja ratnih vojnih invalida grada Zrenjanina Jovica Pilipović objasnio je da se pomen poginulim borcima grada Zrenjanina vrši punih 9 godina i dodao je da je iz Zrenjanina poginulo 53 ljudi.

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac podsetio je da obeležavanje Vidovdana u Zrenjaninu počinje polaganjem venaca a nastavlja se Vidovdanskom akademijom koja se održava u NP Toša Jovanović.

Vidovdan, kao državni praznik, obeležava se u spomen na Kosovsku bitku, koja se odigrala 28. juna 1389. godine, i predstavlja sećanje na poginule u svim ratovima. To je, prema mišljenju istoričara, važan datum u kolektivnoj svesti srpskog naroda i jedan od temelja kolektivnog identiteta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here