Inustrijska proizvodnja manja za nula koma šest odsto

0
106

Republički zavod za statistiku je saopštio da je industrijska proizvodnja u Srbiji u maju 2019. godine, u odnosu na isti mesec 2018. godine, bila manja za nula koma šest odsto.

Od januara do maja ove godine, u poređenju sa istim periodom 2018. godine, industrijska proizvodnja je bila manja za  jedan koma tri  odsto.

U maju ove, u poređenju sa istim mesecom 2018. godine, zabeležen je pad od  jedan koma šest odsto u prerađivačkoj industriji, a rast od tri koma sedam procenata u snabdevanju električnom energijom i gasom, kao i u rudarstvu od dva koma dva odsto.

Poredeći po namenskim grupama, u maju 2019. godine, u odnosu na isti mesec prethodne godine, došlo je do pada u proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju (pet koma devet odsto) i kapitalnih proizvoda (nula koma tri odsto), dok je rast zabeležen u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju (četiri koma sedam odsto), intermedijarnih proizvoda, osim energije (jedan koma sedam odsto).

Obim industrijske proizvodnje u maju 2019. godine, u odnosu na maj 2018, opao je u šesnaest  oblasti koje sa pedeset odsto učestvuju u strukturi industrijske proizvodnje, dok je rast zabeležen u trinaest oblasti.

Najveći uticaj na pad industrijske proizvodnje u maju 2019. godine, u odnosu na isti mesec lane, imale su proizvodnja prehrambenih proizvoda, proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda, proizvodnja pića, proizvodnja derivata nafte i proizvodnja odevnih predmeta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here