Međunarodni dan zadrugarstva u Kleku

0
244

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana zadrugarstva, koji se tradicionalno održava svake prve subote u mesecu julu, i najave Vlade Republike Srbije o novom investicionom ciklusu za dodelu nepovratnih finansijskih sredstava za podsticaj razvoja zadrugarstva u Republici, u Kleku je upriličena poseta tamošnjoj zemljoradničkoj zadruzi „Agro Klek“. Skupu su, pored domaćina, prisustvovali i Milan Krkobabić, ministar u republičkoj Vladi i Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina.

U skladu sa odlukom Vlade Republike Srbije, a radi realizacije Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije, učešće države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga postalo je jedno od najvažnijih oblika finansiranja zadrugarstva u republici.

Najbolji primer dobre prakse je i Zemljoeadnička zadruga „Agro Klek“ iz Kleka, koja godišnje prihoduje više od pet miliona evra. Ova zadruga je prošle godine dobila bespovratna podsticajna sredstva u iznosu od 15 miliona dinara i namenski ih uložila u mehanizacijii opremu.

Osvrćući se na najavu novog investigionog ciklusa i raspisivanja novog konkursa za dodelu bespovratnih finansijski sredstava, ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća u republičkoj Vladi Milan Krkobabić naglasio je da bez razvijenog stočarstva nema razvijene poljoprivrede.

U Srbiji ima oko 1500 zadruga, a više od hiljadu njih predaje bilans, ima prihode i rashode i evidentira dobitak ili gubitak. Za nepune dve godine kroz projekat „500 zadruga za 500 sela“ oformljene su 474 zadruge. Ove godine putem konkursa biće uloženo oko milijardu i 700 hiljada dinara nepovratnih sredstava za 160 zadruga, naveo je Krkobabić i dodao da je konkursom, koji će biti raspisan krajem meseca, predviđeno da novoformirane zadruge od države dobiju finansijska sredstva  u iznosu od 7 ipo miliona dinara, 15 miliona dinara dobiju postojeće zadruge, a 60 miliona dinara složene, i to zs nsbsvku opreme, mehanizacije, osnovnog stada i višegodišnjih zasada.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić rekao je da lokalna samouprava podržava Odluku Vlade republike Srbije o ovoj vrsti pomoći razvoju zadrugarstva.

Oživljavanje zadrugarstva u Srbiji počelo je 2016. godine kada je usvojen novi zakon o zadrugama. Već naredne godine, preko specifičnih mera podrške zemljoradničkom zadrugarstvu, počeo je da stiže prvi novac. Može se reći da je to dobro urađen posao, jer je već ove godine za zadrugarstvo izdvojeno četiri puta više sredstava nego lane.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here