Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona

0
144

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ugostio predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona, koji je boravio u zvaničnoj poseti Srbiji. Predsednik Makron je, posle osamnaest godina , prvi predsednik Francuske u poseti Srbiji, i to u godini u kojoj se obeležava  sto osamdeset godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.      

Predsednik Vučić je dočekao predsednika Makrona na Aerodromu „Nikola Tesla“ gde su svečano otkrili ploču povodom početka radova na modernizaciji aerodroma, koju sprovodi kompanija VINSI Erports. Predsednik Vučić je naglasio da je ovo tek početak izvanredne saradnje Srbije i Francuske i zahvalio se predsedniku Makronu na veri u Srbiju i na tome što je podsticao investitore da dođu u našu zemlju. Predsednik Vučić je naveo da su građani Srbije veoma gostoljubiv narod i da je sa velikom pažnjom, željom i ushićenjem očekivana poseta predsednika Makrona.  Predsednik Vučić i predsednik Makron su uz prisustvo visokih zvaničnika obe zemlje zatim razmenili pet potpisanih bilateralnih sporazuma, koji su deo paketa od dvadeset dva dokumenta iz različitih oblasti, od ekonomije, infrastrukture, naoružanja i vojne industrije do kulture. Među potpisanim sporazumima je Izjava o namerama o projektu beogradskog metroa između vlada Francuske i Srbije i Grada Beograda.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je poručio da je došao u Beograd da “okrene novu stranu”, potvrdi prijateljstvo i gradi nova partnerstva sa Srbijom. Predsednik Makron je istakao i da kada je u pitanju pridruživanje Srbije Evrospkoj uniji, tu ne postoji poseban datum ili kalendar jer je u pitanju proces.
Predsednik Francuske Emanuel Makron je završio dvodnevnu posetu Srbiji, susretom sa studentima iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih. Na sastanku, koji je održan na Kalemegdanskoj terasi, učestvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a centralna tema razgovora bila je regionalna saradnja i aktuelna situacija na Zapadnom Balkanu iz ugla mladih.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here