Više od  sto pedeset biciklista iz trideset zemalja sveta uz prateće osoblje, službe obezbeđenja i mnogobrojne novinare iz zemlje i inostranstva biće 1. avgusta gosti Zlatibora u okviru jedne od etapa 59. Međunarodne biciklističke „Trke kroz Srbiju“. Ovu kružnu etapu moći će propratiti svi zainteresovani gosti i stanovnici Zlatibora.

Prema najavi iz opštine Čajetina, u četvrtak 1. avgusta u periodu od 10 do 11.30 časova na Zlatiboru će biti obustavljen saobraćaj i to: deo ulice Miladina Pećinara, Krfska, Jovanke Jeftanović, Rujanska, Ćaldov put, Sportova i Alekse Popovića. Start i cilj trke planiran je kod restorana „Moj zavičaj“, zatim trasa ide Rujanskom ulicom, kružnim putem, nastavlja se pored hotela „Olimp“, hotela „Tornik“ i pored pijace. Nakon Zlatibora, biciklistički karavan će se uputiti ka Mionici.

Ovogodišnja „Trka kroz Srbiju“ biće održana od 29. jula do 2. avgusta, a domaćini etapa biće: Istočno Sarajevo, Jahorina, Pale, Priboj, Zlatibor, Čajetina, Mionica, Beograd i Požarevac (kuriorzitet ovogodišnje trke je da će po prvi put krenuti iz druge države). Trku će obeležiti nastavak odlične saradnje i zbližavanja Srbije i Republike Srpske, kao i dva biciklistička saveza.

Čitava manifestacija posvećena je velikom jubileju – 80 godina od prve „Trke kroz Srbiju“ koja je vožena 1939. godine i čiji je pokrovitelj bio kralj Petar Drugi Karađorđević, koji je pobedniku Avgustu Prosineku darivao pehar od čistog zlata.