Branislav Švonja o problemu stambenog zbrinjavanja izbeglih iz Republike Hrvatske

0
325

Predsednik Zajednice Srba iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske Branislav Švonja je izjavio da država Srbija i pored svih napora još uvek nije rešila problem stambenog zbrinjavanja izbeglih iz Republike Hrvatske.

U proteklih nekoliko godina Pokrajina je periodično raspisivala javne pozive za pružanje pomoći za stambeno zbrinjavanje izbeglih i prognanih lica, te javne pozive za pomoć u građevinskom materijalu za poboljšanje uslova stanovanja u stambenim objektima u vlasništvu izbeglih, prognanih ili raseljenih osoba. Koji su najčešći problemi sa kojima se suočavaju raseljena lica, a tiču se stambenog zbrinjavanja i da li  država dovoljno čini na tom planu? Odgovor na ovo pitanje je dao predsednik Zajednice Srba iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske Branislav Švonja.

Projekat stambenog zbrinjavanja izbeglica je počeo pre sedam godina, a u realizaciju je uključeno trideset devet opština i gradova u Vojvodini. Za kupovinu i izgradnju stanova i kuća preostalo je da se potroši pedeset pet miliona evra. Ukoliko Regionalni stambeni program bude realizovan u roku – do decembra 2020.g., više od  sedam hiljada izbegličkih porodica imaće krov nad glavom. Novac za kupovinu i izgradnju kuća i stanova obezbedili su i donatori iz Evropske unije, Sjedinjenih Država, Norveške i Švajcarske.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here