Anketa – Da li formiranje zadruga može oživeti sela?

0
94

Akcijom “500 zadruga u 500 sela” pre dve godine započet je preporod zadruga u najnerazvijenijim selima u Srbiji. Da li formiranje zadruga može oživeti opustela Srpska sela pitali smo Zrenjanince.

Aprila 2017. godine ministar bez portfelja u Vladi Srbije, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, Milan Krkobabić, zajedno sa Akademskim odborom za selo SANU pokrenuo je akciju “500 zadruga u 500 sela”. Na početku akcije bilo je oko 50.000 zadrugara i oko 150.000 kooperanata. Taj broj se značajno povećao te danas imamo više od 370 zadruga, a kvota od 500 zadruga mogla bi biti ostvarena do kraja ove godine. Za vreme trajanja akcije novac je dobilo 95 zadruga čime je pomognut rad i život oko 4600 porodica pretežno u najnerazvijenijim mestima na jugu Srbije. Sama akcija prevashodno je imala za cilj da se pomogne Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom i Pčinjskom okrugu, ne bi li se oživela tamošnja sela koja nestaju. Akcija se proširila i na ostale delove naše zemlje, a da li formiranje zadruga može oživeti opustela Srpska sela pitali smo naše sugrađane.

17. jula predstavljen je novi Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava zadrugama koji traje do 15. avgusta za novoformirane i stare zadruge i do 1. Septembra za složene zadruga. Iznosi koji se dodeljuju su od 7,5 miliona dinara za novoformirane do 15 miliona dinara za stare zadruga i do 60 miliona dinara za složene zadruge. Novac se već treću godinu za redom dodeljuje u okviru Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga, a ove godine je u Budžetu Republike Srbije opredeljeno 667 miliona dinara u te svrhe.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here