Svetska organizacija za zaštitu zdravlja životinja je objavila da je Srbija zemlja za koju se sumnja da na njenoj teritoriji postoji opasno oboljenje svinja – afrička kuga, od kojeg uginu sve zaražene svinje. 

U Ministarstvu poljoprivrede su kako je preneo portal Agro smart, rekli da prisustvo te bolesti u Srbiji još uvek nije zvanično potvrđeno i da se čekaju rezultati analiza. Naglašeno je da je obaveza naše zemlje bila da Svetsku organizaciju za zaštitu životinja obavesti o dešavanjima na nekoliko farmi, to jest o sumnji da je reč o bolesti afričke kuge svinja, što ne znači da je ona sigurno prisutna. Uprava za veterinu prijavila je, u skladu sa njenim institucionalnim obavezama i nadležnostima, tu sumnju. I na sajtu Svetske organizacije za zaštitu zdravlja životinja je jasno rečeno da je Srbija pod sumnjom, ne i da je bolest potvrđena.

Čekaju se i dalje rezultati laboratorije iz Madrida, referentne za Evropsku uniju u toj oblasti. Čim rezultati stignu oni će biti i objavljeni. Na sajtu Svetske organizacije za zaštitu zdravlja životinja može se videti da su slučajevi za koje se sumnja da postoje oboljenja za sada nađeni na ukupno četiri mesta. U Rabrovcu kraj Mladenovca je od dvadeset četiri pregledane sumnjive svinje bolest potvrđena kod jedne.

U dva odvojena slučaja oboljenje je potvrđeno i u Velikoj Krsni kraj Mladenovca gde su pronađene ukupno četiti obolele životinje. U Kusadku kod Smederevske Palanke od šezdeset četiri  sumnjiva slučaja, bolest je potvrđena kod dve svinje. U svim slučajevima radilo se o životinjama koje se drže u dvorištu. Do sada je neškodljivo uklonjeno sto četrnaest životinja.

Protiv klasične kuge svinja ne postoji vakcina. Uzročnik bolesti je virus, a simptomi su gubitak apetita mada vlasnici najčešće nađu uginule svinje. Bolesne svinje imaju povišenu temperaturu, crvenilo kože, javljaju se potištenost, nesigurnost pri hodu, otežano disanje, kašljanje, povraćanje i krvava proliv. Bolest se brzo širi i uzrokuje velike ekonomske gubitke. Putevi za prenos virusa su kontaktom bolesnih sa zdravim svinjama, kontaminiranom hranom, vodom i prostirkom, inficiranim krpeljima, odećom, obućom, kontaminiranim predmetima , opremom, prevoznim sredstvima i leševima uginulih ili zaklanih životinja.