Komemoracijom obeležena 78. godišnjica od deportacije zrenjaninskih i banatskih Jevreja 1941.

0
207

Povodom 78 godina od deportacije zrenjaninskih Jevreja sa pešačkog mosta spušteni su venci u Begej, a u Narodnom muzeju Zrenjanin održana je svečana akademija i otvorena je izložba pod nazivom „Sećanje“, autorke Biljane Dimkić Krčmar.

Komemoracijom koja je počela spuštanjem venaca u Begej obeležena je 78 godišnjica od deportacije zrenjaninskih i banatskih Jevreja 1941. godine. Avgusta 1941. skoro 1300 Jevreja iz Zrenjanina, Srpske Crnje i Jaše Tomić deportovano je šlepovima u koncentracioni logor Topovske šupe u Beogradu odakle su neki od njih prebačeni u logor Sajmište. Nakon ovoga u gradu je ostalo svega 38 Jevreja. Njihovih rođaka i potomaka kao i potomaka onih koji su stradali danas u Zrenjaninu živi nešto više od stotinu.  Vence su u Begej spustili predstavnici grada Zrenjanina, Srednjebanatskog upravnog okruga, Saveza jevrejskih opština Srbije, jevrejskih opština Zrenjanina, Kikinde, Pančeva , Novog sada kao i predstavnici drugih konfesija dok su oni koji su preživeli holokaust bacili po cvet za sve one koji se nisu vratili sa puta stradanja. Nakon što je rabin Srbije Isak Asijel pročitao kadiš, molitvu za mrtve u malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin održana je svečana akademija i otvorena je izložba pod nazivom „Sećanja“ autorke Biljane Dimkić Krčmar. Robert Sabadoš, predsednik saveza jevrejskih opština Srbije rekao je da savez svake godine prisustvuje komemoraciji u Zrenjaninu iz poštovanja prema onome što se dogodilo u našem gradu 1941. godine jer je holokaust u Srbiji krenuo upravo iz Zrenjanina. On je rekao da ova komemoracija nije samo sećanje na stradale Jevreje nego i priča o tome kako treba da se odnosimo prema osnovnim životnim vrednostima.

Zrenjanin je prvi grad u Srbiji, koji će na inicijativu jevrejske opštine Zrenjanin, postaviti „Kamen spoticanja“, spomen obeležje žrtvama holokausta. Kamen spoticanja daće veliki doprinos gradnji kulture sećanja razvijanju tolerancije i borbi protiv predrasuda i rasizma.

Pomoćnik gradonačelnika, Duško Radišić, rekao je da se zlo ne iskorenjuje ratovima i bitkama nego ličnim primerom. On je rekao da se zlo koje su Jevreji preživeli neće ponoviti, ali da ne smemo dozvoliti ni da se zaboravi.

Izložbu „Sećanje“ autorke Biljane Dimkić Krčmar, koja predstavlje prateći program komemoracije, čine panoi sa spiskovima stradalih, koji su preuzeti iz knjige Pavla Šozbergera „Jevreji u Vojvodini“ i dopunjeni arhivskom građom Jevrejske opštine Zrenjanin i Jevrejskog istorijskog muzeja u Beogradu. Izložba će biti dostupna publici do 9.septembra.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here