Predsednik Vučić sastaće se u Njujorku sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom

0
69

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u Njujorku sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom.

Stejt department je saopštio da će državni sekretar ugostiti Vučića na radnom ručku, a susret Vučića i Pompea će biti suštinski, a ne samo formalnog karaktera i da će tema biti Kosovo. Predsednik Srbije će tokom boravka u Njujorku imati i druge sastanke, a glavna tema svih biće upravo Kosovo.

Prema saznanjima medija, Vučić će tražiti zaštitu za srpski narod na KiM, ali pre svega insistiraće u razgovoru sa Pompeom da SAD izvrše pritisak na vlast u Prištini da ukine takse na robu iz Srbije. Predsednik Vučić će poslati jasnu poruku sagovorniku da bez toga nema povratka za pregovarački sto. Iznenadni poziv Pompea Vučiću govori u prilog tezi da se Americi sa rešavanjem kosovskog problema i da želi da preuzme ključnu ulogu u tom procesu.  Do susreta koji je prema ocenama medija, rezultat direktne diplomatije koja traje duže vreme između Beograda i Vašingtona, dolazi u trenutku kada iz SAD stižu sve glasnije poruke da treba da se stavi tačka na višedecnijski konflikt.

Pompeo će u Njujorku prisustvovati sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj debati o izazovima za mir i bezbednost na Bliskom istoku, a predviđeno je da se sastane i sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guteresom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here