Delegacija AP Vojvodine posetila Međunarodni poljoprivredno prehrambeni sajam Agra u Sloveniji

0
130

Delegacija AP Vojvodine, posetila je Međunarodni poljoprivredno-prehrambeni sajam „Agra“ u Gornjoj Radgoni u Sloveniji. Tom prilikom potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević je u odvojenim sastancima razgovarao sa slovenačkom ministarkom poljoprivrede, šumarstva i hrane Aleksandrom Pivec i ministrom za privredni razvoj i tehnologiju Zdravkom Počivalšekom. Na sastancima je razgovarano o daljem unapređenju saradnje koja će doprineti tešnjem povezivanju naših privrednika.

Ocenjeno je i da je zajednički nastup i ponuda proizvoda iz ovog regiona na trećim tržištima u obostranom interesu kada je reč o razvoju trurizma. Fokus u daljoj saradnji biće na agraru i prehrambenom proizvodima, jer je saradnja u tom sektoru nedovoljna u odnosu na potencijal. Saradnja je prepoznata i u sferi digitalizacije u agraru, gde je naša zemlja napredovala, a slovenački partneri pokazali interesovanje za projekte Biosens instituta.

Naredni susret sa slovenačkim zvaničnicima i privrednicima pre svega iz sektora agrara i prehrambene industrije zakazan je za 1. i 2. oktobar u Novom Sadu, na poslovnom forumu koji će biti organizovan pod okriljem Skupštine evropskih regija.

U oviru slovenačkog poljoprivrednog sajma organizovan je i susret vojvođanskih i slovenačkih zadrugara, koji su na okruglom stolu razmenili iskustva u podršci poljoprivredi i zadrugarstvu. Ocenjeno je da u ukupno dobroj saradnji Srbije i Vojvodine sa Slovenijom, povezivanje i jačanje saradnje između zadruga jeste dobra osnova za širu saradnju u oblasti agrara.

U delegaciji AP Vojvodine slovenačku „Agru“ posetili su i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević, predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević i predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here