Najveći otkupljivač uljarica u Srbiji, Viktorija grupa, je objavila konačnu cenu za suncokret roda 2019. godine – plaćaće ga dvadeset devet koma pedeset dinara.

Najveći otkupljivač uljarica u Srbiji, Viktorija grupa, je objavila konačnu cenu za suncokret roda 2019. godine – plaćaće ga dvadeset devet koma pedeset dinara. Ostali veliki kupci, to jeste uljare, nisu izašli sa konačnim uslovima otkupa ali se očekuje da će, kao i obično, pratiti ovu kompaniju. Inače, kako je navedeno na portalu Agrosmart, Viktorija grupa je objavila ranije da će akontativno kilogram plaćati dvadeset pet dinara plus pripadajući PDV, a tada je nezvanično najavljivana kočana cena od dve stotine pedeset evra. Ratari su negodovali, neka udruženja su pripremala proteste, ali burnije reakcije ipak su izostale.

Prema saznanjima Agrosmarta, otkupljivači – pre svega Viktorija grupa, Bimal i Dijamant planiraju da na srpskom tržištu otkupe oko šest stotina hiljada tona suncokreta, što i jesu njihove potrebe. U Srbiji je zasejano pod uljaricama dve stotine dvadeset hiljada hektara.

Treba reći i da uljare imaju ugovoren uvoz suncokreta iz Rumunije, Moldavije i Hrvatske, a cena koja se pominje je dve stotine osamdeset evra po toni. Međutim, kada se govori o tome kako su cene u okruženju više nego kod nas, treba imati na umu da se od pomenutog iznosa odbijaju troškovi dopremanja semena do uljara i da je reč o čistom suncokretu, spremnom za preradu. Takav suncokret doveden je na vlagu od sedam odsto, primese od dva odsto, a na lageru je tri meseca, dakle postoje i troškovi selekcioniranja i čuvanja. Zajedno sa transportom ti troškovi iznose oko trideset evra po toni, napominju otkupljivači.

Sudeći po informacijama ni cena soje neće ići u prilog ratarima. Konačna cena koju poljoprivrednici mogu da očekuju je trideset pet dinara. Sve će, naravno, zavisiti od ponude i tražnje na tržištu ali to je cena koja se danas pominje među najvećim otkupljivačima u Srbiji. Na komercijalne uslove otkupa uticaće i izvozna cena na lukama na Dunavu.

Podsećanja radi, lane su soju plaćali trideset šest dinara kilogram. Ove godine, kako se može čuti među trgovcima, prelaznih zaliha ima dosta, pa će i to uticati na nepovoljnije uslove otkupa za ratare.                                                                                                                                            Zaliha ima i kod kukuruza, a očekuje se i dobar ovogodišnji rod pa će to dovesti i do niske otkupne cene ove robe. Kako sada stvari stoje, poljoprivrednici mogu da očekuju trinaest koma pedeset dinara za kilogram, s PDV-om.