U Zrenjaninu je održan 27. Memorijal dr Radu Flora

0
418

U Zrenjaninu je održan 27. Memorijal dr Radu Flora posvećen uspomeni na najznačajnijeg rumunskog naučnika.

Tradicionalni “Memorijal dr Radu Flora”, posvećen uspomeni na najznačajnijeg rumunskog naučnika, prosvetnog i kulturnog radnika sa ovih prostora – univerzitetskog profesora i našeg sugrađanina, održan je i ove godine po 27. put. U Gradskoj kući priređen je prijem za organizatore i učesnike Memorijala, a u ime Grada Zrenjanina prisutne su pozdravili Saša Santovac, zamenik i Simo Salapura pomoćnik gradonačelnika.

Predsednik Društva za rumunski jezik Lučijan Marina zahvalio se rukovodstvu grada što su omogućili da se na ovakav način održi još jedan memorijal posvećen dr Radu Flori.

Svoje uspomene na dr Radu Flora evocirao je i njegov sin, akademski slikar Viorel Flora.

Učešće u radu skupa, kao i svake godine, uzeli su predstavnici organizatora, Društva za rumunski jezik Vojvodine, članovi porodice Flora, predstavnici ambasade Republike Rumunije u Srbiji, konzul Republike Rumunije u konzulatu u Vršcu Dan Konstantin i naučni radnici iz više sredina u Rumuniji – Temišvara, Arada i Rešica.

Nakon prijema u Gradskoj kući učesnici memorijala položili su vence i cveće na spomen-bistu dr Radu Flora u Aleji velikana u Karađorđevom parku. Ispred Grada Zrenjanina venac su položili zamenik gradonačelnika Saša Santovac, pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura i sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić kao i članovi porodice, Društva za rumunski jezik Vojvodini i predstavnici ambasade. Nakon polaganja održan je i naučno-stručni simpozijum u Gradskoj kući.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here