Evropska energetska zajednica i turski tok u Srbiji

0
126

Regulatorno telo Evropske unije – Energetska zajednica, je izrazila žaljenje što sa srpskom stranom nije došlo do pomaka u ključnim pitanjima koja se odnose na projekat izgradnje novog gasovoda, a kojim bi Srbija trebalo da se priključi na Turski tok.

Kako je saopšteno , glavna pitanja se odnose pre svega, na omogućavanje rada konkurencije na novom gasovodu i na restrukturiranje javnog preduzeća Srbijagas koje drži monopolistički položaj na tržištu gasa u Srbiji.

U Sektoru za gas pri Sekretarijatu Energetske zajednice je objašnjeno da nažalost, nije došlo do pomaka. Poslednji sastanak sa zvaničnicima Srbije i ‘Srbijagasa’ održan je u Beogradu u aprilu 2019. Razmotreno je pitanje neusklađenosti sektora gasa u Srbiji sa pravnom tekovinom Energetske zajednice i napravljen je sveobuhvatni akcioni plan kako da se reši pitanje razdvajanja delatnosti transporta i distribucije Srbijagasa. Međutim, taj plan se nije realizovao.

Trasu gasovoda u Srbiji gradi mešovito rusko-srpsko preduzeće Gastrans, u kome javno preduzeće Srbijagas ima četrdeset devet odsto vlasničkog udela, dok pedeset jedan odsto drži ruski Gasprom.

Mediji su preneli da je projekat, onako kako se izvodi u Srbiji, izazvao zabrinutost u Energetskoj zajednici, jer nije u skladu sa regulativom EU. Srbija je za taj gasovod zatražila izuzeće od pravila EU, po kojima jedna kompanija, u ovom slučaju ruski Gasprom ne može biti vlasnik i gasa i gasovoda.

U svom mišljenju od 1. februara 2019. Energetska zajednica je dala pozitivno mišljenje na projekat, između ostalog, uz uslov da se omogući konkurencija, tako da budućim gasovodom poteče i neki drugi gas, a ne samo gas iz Rusije. Jedan od uslova Energetske zajednice je bio i restrukturiranje javnog preduzeća Srbijagas, što do danas nije realizovano.
Kada je reč o tržištu gasa u Srbiji, Energetska zajednica je godinama unazad upozoravala na monopolistički položaj Srbijagasa i Gasproma i na zavisnost Srbije od ruskog gasa, imajući u vidu činjenicu da Srbija gas uvozi isključivo iz Rusije, što pokazuju podaci Agencije za energetiku Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here