Belo blato sredina sa puno mogućnosti u segmentu održivog ruralnog turizma

0
239

Beloblatska sredina ima zasigurno širok spektar mogućnosti i prednosti, posebno u segmentu održivog ruralnog  turizma.

Crveni demografski  meteo alarm odavno je uključen u Srbiji. Po nekim podacima godišnje nestane jedan grad veličine Kikinde. Imajući u vidu ukupan broj stanovnika u državi to je prava demografaska erozija. Posebno je to izraženo u seoskim sredinama koje su više nego prepolovljene.  Kako to preduprediti? Svakako  podsticajnim  demograskim  merama države ali i profilisanim  stratregijama u segmentu održivosti seoskih sredina. A beloblatska sredina ima zasigurno širok spektar mogućnosti i komparativnih prednosti, posebno u segmentu održivog ruralnog  turizma.

Da bi to sve dobro funkcionisalo neophodna je umreženost svih subjekata na seoskom lokalu. Upravo je Belo Blato prepoznatljivo po toj  društvenoj kohezivnosti. U tako šarolikoj zajednici  kao što je beloblatska  ne postoje razlike. To je važan preduslov za  opstanak  seoskih sredina u ovako komplikovanoj ekonomskoj klimi. Nije lako ali je moguće. Za to su svakako najodgovorniji ” nosioci vlasti” na nivou MZ i umreženost svih aktera te održive priče. Od onih najmlađih, pionirskog uzrasta, preko omladinaca i svih društvenih organizacija,  koje  su aktivne u selu. Njih ima dosta iako su i one, društvene organizacije, pretrpele takođe promene zbog velikih ekonomsko-migratornih kretanja ljudi. Upravo je to ono što se mora zaustaviti. I to je osnovna premisa opstanka seoskih sredina; ponuditi alternativu, u ovom slučaju angažovanjem ljudi u segmentu pružanja turističko-ruralnih usluga.

Mogućnosti su različite i specifične za svaku sredinu.Od aplikaciono-projektnih aktivnosti do stvaranja manjih  interesnih  akcionih grupa koje će  umrežavati i podsticati ljude na lokalu.

Na tom valu su profilisane  i mnoge aktivnosti u Belom Blatu s ciljem da ova sredina postane poželjno mesto za urbane goste, koji će dolazeći u Belo Blato  uživati u neobičnom okruženju, udisati  već pomalo zaboravljene seoske mirise i probati specijalitete. Sve to je moguće i održivo samo ako je dobra usmerenost energije prisutna. Naravno i podrška šire zajednice. I to je realna alternativa. To je opstanak naših  lepih sela.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here