Održana konferencija Zaštita uzbunjivača na centralnom i lokalnom nivou

0
146

Učesnici konferencije “Zaštita uzbunjivača na centralnom i lokalnom nivou” su pohvalili Srbiju kao pionira u donošenju Zakona o zaštiti uzbunjivača i naglasili da je važno da se taj zakon primenjuje. Ministarka pravde Nela Kuburović je rekla govoreći o zaštiti uzbunjivača, da je Srbija usvajanjem Zakona postala pionir ne samo na Balkanu nego u čitavoj Evropi  i dodala je da je borba protiv korupcije jedan od prioriteta vlade. Ona je rekla da su hitnost u postupanju i zaštita uzbunjivača dve najbitnije stvari koje su postignute zakonom.

U  svom obraćanju ambasador SAD Kajl Skot je rekao da je korupcija globalni problem i da se hrani apatijom, da “podriva poverenje vlasti, povećava porez i obeshrabruje investitore i radna mesta jer tera ljude da rade u sivoj ekonomiji”. On je naveo da prema istraživanju USAID-a iz 2018. u Srbiji osamdeset odsto stanovništva smatra da je korupcija umerena do veoma velika.

Vladimir Radomirović, glavni i odgovorni urednik portala “Pištaljka” je podsetio da Zakon o zaštiti uzbunjivača iz 2015. godine nije bio cilj sam po sebi, nego zaštita ljudi koji prijave neku nezakonitost. Radomirović je dodao da su sudije obučene da primene zakon, a efikasnost pokazuje da su neki od uzbunjivača dobili zaštitu u roku od samo dva dana.
Konferenciju “Zaštita uzbunjivača na centralnom i lokalnom nivou” organizovali su Ministarstvo pravde, USAID, Evropska unija i portal Pištaljka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here