Zoran Ćirjaković o reviziji istorije bliske prošlosti

0
460

Novinar i predavač na Fakultetu za medije i komunikaciju Zoran Ćirjaković je izjavio da o Srbima u svetu vlada mišljenje da su nestali iz civilizacije i istorije što nije istina, a posebno kada je reč o događajima iz bliske prošlosti.

Premijerka Ana Brnabić je izjavila nedavno da je “revizija istorije koja se dešava u Hrvatskoj zaštrašujuća i ne samo za Srbiju i region, već za celu Evropu. Ona je rekla da je to ’’problem koji prevazilazi Srbiju, to je problem EU”. Poslednji slučaj koji govori o tome je i zabrana delegaciji Vojske Srbije da uđe u Hrvatsku gde je trebalo da prisustvuje obeležavanju dana Jasenovačkih novomučenika.  Šta znači poslednje podizanje tenzija u regionu i zašto se ono baš sada dešava, glasilo je pitanje koje smo postavili novinaru Zoranu Ćirjakoviću.

Prema ocenama istoričara, bitka za interpretaciju prošlosti u bivšoj Jugoslaviji skreće pažnju sa razočaravajuće sadašnjosti, a od svih postjugoslovenskih zemalja Hrvatska je najviše zabavljena revizijom svoje novije istorije. Kako je ocenjeno, ,nacionalističke snage bacaju pozitivno svetlo na Nezavisnu Državu Hrvatsku koja je nastala u Drugom svetskom ratu, pa se tako zaboravlja  da su ustaše – delom po naredbi Hitlera, delom na svoju ruku – sistematski ubile stotine hiljada ljudi: Srba, Jevreja, Roma i antifašista.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here