„Moje selo, moji koreni“ ovog vikenda u Botošu

0
265

U Botošu će ovog petka biti održana manifestacija „Moje selo, moji koreni“, kojom će ovo mesto obeležiti 700 godina postojanja i 25 godina školstva u selu. Pripremljen je bogat program, a očekuju se brojni i značajni gosti.

U multimedijalnoj sali gradske kuće održana je konferencija za medije na kojoj je za petak 20. septembar najvljeno održavanje manifestacije „Moje selo, moji koreni“ u Botošu, kojom će ovo mesto obeležiti 7 vekova od prvih pisanih tragova o selu i 250 godina postojanja škole u selu. Manifestacija „Moje selo, moji koreni“ svake godine održavaće se u drugom selu na teritoriji grada Zrenjanina, a cilj je da se njom obeleži neki značajan datum u tom selu i da se time ono promoviše jer, kako je rekao pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, koji je i predsednik organizacionog odbora manifestacije, nijedno selo ne sme biti zaboravljeno, a svaka maifestacija koja se održava u nekom selu jeste pranik grada Zrenjanina.

Tokom manifestacije „Moje selo, moji koreni“ u Botošu sve posetioce očekuje bogat rogram, a očekuje se i dolazak važnih zvanica.

Botoš ove godine obeležava 700 godina postojanja sela, 250 godina postojanja škole, više od 100 godina postojanja vatrogasnog društva, 90 godina fudbalskog kluba i preko 20 god rada rvačkog kluba. Prvi pisani tragovi o Botošu potiču iz 1347. godine, u njemu je otvoren prvi hotel u seoskoj sredini u ovom delu naše zemlje 1964. godine, 1764. Botoš je dobio pravoslavnu parohiju, a pre 120 godina Botošani su među prvima imali poštu i telefon. Botoš je iznedrio i tri akademika. Danas u 780 domaćinstava u Botošu živi oko 1600 stanovnika, a prosečna starost je 43 godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here