Slobodan Georgiev o predaji kurdskog aktiviste Dževdeta Ajaza Turskoj

0
157

Urednik balkanske istraživačke mreže Slobodan Georgijev je ocenio da ćemo cehove nepromišljenih odluka kao što je predaja kurdskog aktiviste Dževdeta Ajaza Turskoj , tek plaćati u budućnosti.

Slučaj kurdskog političkog aktiviste Dževdeta Ajaza koji je rešenjem Ministarstva pravde izručen Turskoj, prema brojnim mišljenjima naneo je veliku štetu Srbiji.  Nedavnom odlukom Komiteta UN protiv torture utvrđeno je da je Srbija ovim izručenjem povredila i čl. 3. Konvencije protiv torture i drugih svirepih, nečovečnih ili ponižavajućih kazni ili postupaka. Koliko je ovo bio nepromišljen i brzoplet potez domaćeg pravosuđa, pitali smo urednika Balkanske istraživačke mreže Slobodana Georgijeva.

Zbog ekstradicije Dževdeta Ajaza, Komitet UN je srpskim vlastima naložio da u roku od devedeset  dana od prijema odluke isplati odgovarajuće obeštećenje Ajazu, uključujući i nematerijalnu štetu. Ajaz, nekada pokrajinski šef Partije slobode Kurdistana, je optužen 2001. godine da je sa drugim licima planirao rušenje ustavnog poretka Turske. Jedini dokaz da je navodno planirao terorizam bila je njegova izjava u policiji koja je iznuđena mučenjem. O torturi koju je preživeo svedoči i presuda Evropskog suda za ljudska prava iz 2006.g.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here