Privode se kraju radovi na restauraciji murala Bečkerečka tvrđava

0
352

U Gradskoj bašti u Zrenjaninu privode se kraju radovi na restauraciji murala Bečkerečka tvrđava koji je delo akamskog slikara Viorela Flore.

U Gradskoj bašti od 2004. godine nalazi se mural ,,Bečkerečka tvrđava’’ koji je delo poznatog zrenjaninskog akademskog slikara Viorela Flore. Mural je izrađen na osnovu istorijskih podataka o izgledu tvrđave, ali je usled loših vremenskih uslova pretrpeo brojna oštećenja. Sa Florom prethodna tri dana vredno rade i momci iz studentske zadruga.

Centralni deo zida koji se gradi zauzimaće kamen sa uklesanom godinom izgradnje prve županijske zgrade – 1784, a u koju je tada ugrađen kamen iz srušene bečkerečke tvrđave. Prva županijska zgrada, znatno skromnijih dimenzija od današnje Gradske kuće, bila je u funkciji svega tridesetak godina, do katastrofalnog požara 1807. godine. Tvrđava je do temelja srušena tokom 1701. godine na osnovu odredbi Karlovačkog mira, sklopljenog 26. januara 1699. u Sremskim Karlovcima između Austrije, Poljske i Venecije s jedne, i Osmanskog carstva, s druge strane.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here