Obeležena sto prva godišnjica od osnivanja Srpskog narodnog odbora u Velikom Bečkereku

0
124

U Zrenjaninu je polaganjem venaca i prigodnim programom obeležena sto prva godišnjica od osnivanja Srpskog narodnog odbora u Velikom Bečkereku.

Srpski narodni odbor osnovan je u Velikom Bečkereku 31.oktobra 1918.godine i bio je prvi na teritoriji Vojvodine u tadašnjoj Austrougarskoj monarhiji. Obeležavanje sto prve godišnjice počelo je u prepodnevnim satima svečanom liturgijom u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Zrenjaninu a nastavljeno je polaganjem venaca i prigodnim obraćanjem u porti hrama i ispred kuće dr Slavka Županskog, vođe narodnog pokreta Srba u to vreme i jednog od osnivača Srpskog narodnog odbora, gde se, između ostalog, govorilo i o njegovom liku i delu.

O značaju obeležavanja pomenutog datuma govorio je i Milan Bjelogrlić, predsednik Društva prijatelja Matice Srpske.

Obeležavanje sto prve godišnjice nastavljeno je u popodnevnim časovima svečanom akademijom i koncertom operske dive Jadranke Jovanović u NP Toša Jovanović.

Jadranka Jovanović imala je želju da nastupi u NP Toša Jovanović. Nakon koncerta smo je upitali kakvi su joj utisci i da li su ispunjena očekivanja.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić podsetio je na značaj obeležavanja današnjeg datuma.

Koncert u NP Toša Jovanović simbolično je nazvan ,,Srbija u svetu-svet u Srbiji’’ jer je Jadranka Jovanović želela da da značaj Srbiji ali i ovom danu koji je važan za Zrenjanin.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here