Epidemija bolesti afrička kuga svinja

0
157

Oko četvrtine svetske populacije svinja će nestati zbog epidemije bolesti afrička kuga svinja procenjuje Svetska organizacija za zaštitu zdravlja životinja – OIE.

Bolest je već devastirala populaciju svinja u Kini, zemlji sa najvećom populacijom svinja u svetu. Bolest je osim Kine registrovana i u drugim azijskim zemljama poput Vijetnama i Južne Koreje. Širi se i u Evropi gde su prvi slučajevi registrovani 2014. godine. Pojava i širenje bolesti uticali su na porast cena svinjskog mesa. Rast cena u prvom redu diktira porast potražnje na kineskom tržištu. U Kini je od izbijanja epidemije uginulo ili ubijeno više od sto miliona svinja. Očekuje se da će ukupan gubitak u ovoj zemlji dostići trista pedeset miliona životinja.

Za kratko vreme udvostručen je izvoz svinjetine iz SAD u Kinu, dok su cene u Evropi dostigle šestogodišnji maksimum.  Svetske organizacije za zaštitu zdravlja životinja upozorili su da je reč o najvećoj krizi koja je u poslednjih više decenija pogodila proizvođače mesa. Navedeno je i da se ubrzano traži vakcina protiv ove bolesti, ali da je to težak posao zbog kompleksne prirode virusa koji izaziva oboljenje.

Bolest se prenosi kontaktom divljih i domaćih svinja, krpeljima, a virus može da opstane i po nekoliko meseci u obrađenom mesu, dok u smrznutom aktivnost može da sačuva i više godina. Meso zato predstavlja najveću opasnost  za širenje zaraze preko granica. Do sada je bolest potvrđena u pedeset zemalja sveta uključujući i Srbiju, a novi slučajevi i dalje se otkrivaju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here