Mitrovdanski vašar u Bijeljini

0
171

Mitorvdanski vašar okupio je na prostoru Agrotržnog centra više od 100 izlagača, koji su predstavili svoje proizvode i stare zanate. Manifestaciju su upotpunili brojni sadržaji, među kojima se izdvojila “Kupusijada” koja je ovoga puta okupila 12 ekipa, koje su se nadmetale u pripremanju svadbarskog kupusa. Ovaj događaj, koji je okupio brojne posjetioce upotpunila je i Fijakerijada, te kulturno-umjetnički program.

Centralna manifestacija ovogodišnjeg Mitrovdanskog vašara bila je “Kupusijada”, koja je okupila vrsne znalce koji su se organizovani u 12 ekipa, nadmetali u pripremanju svadbarskog kupusa, koji je došao na ocjenu kod iskusnog osamdesetpetogodišnjeg Miluna Tošića, inače organizatora Kupusijade u Mrčajevcima, koju posjeti više od 150.000 ljubitelja stare dobre kuhinje i na kojoj se pojede šest vagona kupusa. Tajna dobrog kupusa leži kažu kuvari, osim u dobrom odabiru začina i mesa i u činjenici da bude kuvan u zemljenom loncu.

Na prostoru Agrotržnog centra oživljena je po treći put tradicija održavanja Mitrovdanskog vašara u Semberiji. Bila je ovo prilika da više od 100 izlagača predstavi svoje proizvode i stare zanate.

I dok se kupus krčkao u zemljanom loncu, bijeljinskim ulicama pa sve do mjesta održavanja vašara prodefilovali su konji, kočije i čeze. Fijakerijada je i ovoga puta podsjetila, da se tradicija konjarstva u Semberiji i danas čuva i njeguje.

Oni koji su posjetili Agrotržni centar imali su priliku da vide i izložbu povrća, voća, cvijeća i meda iz Semberije i okoline, a mnoge je privukla i izložba sitnih životinja i kućnih ljubimaca.

Tradiciju održavanja Mitrovdanskog vašara preduzeće AD Grad obnovilo je 2017. godine. Ove godine suorganizator manifestacije je i Turistička organizacija grada Bijeljina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here