Otkup duvana

0
719

Ove godine prepolovljeni su prinosi duvana, nisu proizvođači ostvarili ni neophodan kvalitet lista, a sve se odrazilo i na pad otkupa. Nešto bolje rezultate postigli su na njivama proizvođači koji su u sadnju ušli nešto kasnije. Ipak, prosječan kvalitet otkupljenog duvana je ispod prosjeka, što duvanarima ne garantuje cijenu koja bi pokrila troškove proizvodnje.

Duvanari ispraćaju jednu od težih godina u poslu kojim se bave. Kišovito proljeće sprečavalo je iznošenje rasada na njive, a zatim su na loš proizvodni rezultat uticali sušni ljetni dani, što se bez mogućnosti navodnjavanja direktno odrazilo na pad u prinosima i za 50 odsto. Berba će na njivama biti završena do kraja sedmice, pa će i kraj otkupa biti ozvaničen za desetak dana.

I ako je dnevnica ove godine bila znatno veća, zbog nedostatka radne snage na njivama, proizvođači su bili primorani da berbu napuste u jeku sezone.

Preduzeće Duvan koje otkupljuje duvan od proizvođača u samom startu planiralo je da otkupi 450 tona suvog lista, ta količina će biti manja za trideset pet odsto, i biće optkupljeno oko 300 tona. Podsjetimo, uzgoj ove industrijeke biljke mnogo košta duvanare, koji po jednom hektaru moraju uložiti oko 4.000 KM.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here