Brojnim aktivnostima obeležen je Dan grada, 17. novembar

0
247

17. novembar, dan oslobođenja Zrenjanina u Prvom svetskom ratu i Praznik grada, obeležen je polaganjem venaca na spomen-obeležja, izložbom u Narodnom muzeju, svečanom akademijom i koncertom Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički.

17. novembar, dan oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu, koji se praznuje i kao Dan grada Zrenjanina obeležen je u nedelju brojnim aktivnostima. Položeni venci na spomen obeležja posvećena ličnostima i događajima iz Prvog svetskog rat, odata je počast herojima i oslobodiocima grada, otvorena je izložba u Narodnom muzeju Zrenjanin i održana svečana akademijom i koncert Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i solistkinje Milice Dosković.

Najpre su položeni venci na spomen-kosturnicu srpskim i ruskim ratnicima na Gradnuličkom groblju. Vence su položili u ime grada Zrenjanina sekretar Skupštine grada Milan Mrkšič i zamenik načelnika Gradske uprave Miloš Korolija i predstavnici Društva srpsko-ruskog prijateljstva, dok je u ime Udruženja ratnih dobrovoljaca oslobodilačkih ratova od 1912.-1918., njihovih potomaka i poštovalaca stihove napisao i pročitao Borislav Novaković. Venci su položeni i na spomen-ploču Dragutinu Ristiću-Brigadiru komandantu „Gvozdenog puka“ koji je 17. novembra 1918. godine oslobodio Zrenjanin.

U ime grada Zrenjanina vence su položili pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura i zamenik sekretara Skupštine grada Svetlana Grujić. Nakon toga venci su položeni i na spomenik Vojvodi Petru Bojoviću, u istoimenoj ulici. U ime grada vence su položili sekretar Skupštine grada Milan Mrkšič i član Gradskog veća Pero Pilipović, predstavnici Komande za razvoj Banatske brigade i garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, Udruženje ratnih dobrovoljaca oslobodilačkih ratova od 1912-1918. godine, njihovih potomaka i poštovalaca, kao i narodni poslanik Mirko Krlić. Zamenik gradonačelnika Saša Santovac i pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura položili su, u ime grada Zrenjanina, venac na spomen-ploču posvećenu srpskim dobrovoljcima iz Prvog svetskog rata, u porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice. Venac su položili i predstavnici Udruženja ratnih dobrovoljaca oslobodilačkih ratova od 1912-1918. godine, njihovih potomaka i poštovalaca.

Centralna svečanost obeležavanja dana oslobođenja u Prvom svetskom ratu i Praznika grada održana je na Trgu slobode. Položeni su venci na spomenik kralju Petru I Karađorđeviću, služen je pomen i održan kraći umetnički program. U ime Grada Zrenjanina venac na spomenik kralju Petru položili su gradonačelnik Čedomir Janjić, zamenik Saša Santovac i predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović, a vence su položili i predstavnici Srednjebanatskog upravnog okruga, Komande za razvoj banatske brigade i granizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920, Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, Odbora za obnovu spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću, Organizacije “Svetosavlje”, Udruženja članova i prijatelja Matice Srpske i pokreta “Svetozar Miletić”, kao i predstavnici gradskih odbora Srpske napredne stranke, Pokreta obnove Kraljevine Srbije, Srpske narodne partije i Demokratske stranke Srbije.  Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je, nakon svečanosti, rekao da je 17. novembar dan kada se sećamo naših predaka I polažemo vence na njihove spomenike, a da se lokalna samouprava svakog dana trudi da Zrenjanin postane što bolje mesto za život.

Nakon polaganja venaca na spomenik kralju Petru u Narodnom muzeju Zrenjanin otvorena je izložba “Portreti narodnog kralja u umetničkim delima… U prošlosti I sadašnjosti” autora Hadži Zorana Lazina. U večernjim satima u Kulturnom centru Zrenjanina održana je svečana akademija I koncert Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane “Stanislav Binički”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here