Za korišćenje sredstava iz IPARD a odobreno dve stotine četrdeset jedan projekat

0
112

Do sada je u okviru javnih poziva za korišćenje sredstava iz IPARD-a namenjenih srpskom agraru odobren  dve stotine četrdeset jedan projekat, dok je sto sedamdeset  korisnika realizovalo svoju investiciju.

Novac je već dobilo sto osamnaest poljoprivrednika i njima je isplaćeno pet koma sedamdeset dva miliona evra, a u ovom trenutku već je podneto sto sedamnaest zahteva za podsticaj za kupovinu novog traktora koji će biti otvoren do 25. novembra. Ukupan budžet koji je opredeljen kroz do sada sedam IPARD javnih poziva, iznosi  sedamnaest koma šest milijardi dinara, a srpskim poljoprivrednicima ostaje da se raspodeli još oko dvadeset četiri miliona evra iz tog evropskog fonda namenjenog agraru.                     

Kupovina novog traktora je investicija koja je izazvala razumljivo najveće interesovanje,a poljoprivrednici imaju mogućnost da investiraju u opremu i mehanizaciju na poljoprivrednim gazdinstvima, u investicije u izgradnju, a najveće interesovanje vlada za izgradnjom skladišnih kapaciteta, kao i objekata za smeštaj životinja.

Do sada je sprovedeno pet IPARD javnih poziva, tri poziva za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, namenjena prevashodno individualnim poljoprivrednim proizvođačima i dva poziva za investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva, namenjena pravnim licima u prerađivačkom sektoru.                                                      

U Ministarstvu poljoprivrede su naveli da je IPARD već prepoznat kao instrument za jačanje konkurentnosti o čemu, kako naglašavaju, svedoči i broj pristiglih zahteva. Tako je na do sada pet sprovedenih javnih poziva pristiglo  preko sedam stotina trideset zahteva, a broj podnetih zahteva iz poziva u poziv raste. U Ministarstvu su precizirali da je poljoprivrednicima u Srbiji na raspolaganju sto sedamdeset pet miliona evra iz evropskog budžeta za IPARD II programski period 2014 – 2020. godine, a da će im ta sredstva biti dostupna kroz više javnih poziva za investicije u fizičku imovinu. Za svaki javni poziv opredeljen je tačan iznos raspoloživih sredstava.                                                                                                                                               U prvoj fazi podnosilac zahteva je dužan da uz Zahtev za odobrenje projekta dostavi svu potrebnu dokumentaciju koja se od njega traži kako bi uopšte ušao u proces odobravanja projekta. Pošto se projekat odobri, korisnik može započeti investiciju i završi je u roku koji mu je rešenjem o odobravanju projekata naložen, a kada završi investiciju u predviđenom roku, korisnik podnosi zahtev za odobravanje plaćanja.

U Rešenju o isplati IPARD podsticaja su navedena sva prava i obaveze koje korisnik mora da poštuje u narednih pet godina od momenta isplate. Prvi javni poziv za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava – kupovinu nove mehanizacije i opreme, raspisan je 25. decembra 2017. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here