Kompanija „Navitakum“ angažovaće se na dovođenju investitora za korišćenje obnovljive energije

0
200

Španska kompanija „Navitakum“ angažovaće se na dovođenju investitora za projekte korišćenja obnovljive energije u Srbiji.

Prilikom potpisivanja sporazuma o saradnji u  Privrednoj komori Srbije je istaknuto da su za investiranje već zainteresovane velike kompanije iz Španije, Švajcarske i EU. Sporazum o saradnji na istraživanju solarnih kapaciteta Srbije potpisali su Igor Popović, direktor Sektora udruženja privrede Privredne komore i Francisko Gonzales, direktor „Navitakuma“.

Prema informacijama Međunarodne agencije za obnovljivu energiju, Srbija ima značajno veći broj časova sunčevog zračenja dnevno nego većina evropskih zemalja, a najbolji uslovi vladaju u jugoistočnom delu naše zemlje, što je čini primamljivom destinacijom za velike globalne investitore u ovoj oblasti. Direktor španske kompanije Gonzales je ukazao da postoji interes velikih kompanija iz Španije i drugih država EU, kao i Švajcarske, da investiraju u solarne parkove u Srbiji.

Privredna komora Srbije u saradnji sa resornim institucijama, izradiće studiju o proizvodnim kapacitetima i stepenu zastupljenosti svih vidova obnovljivih izvora energije na teritoriji Srbije, posebno energije Sunca.Upotrebom energije Sunca smanjuje se trošak energije za proizvodnju toplotne energije na bazi fosilnih goriva čime bi Srbija mogla značajno da smanjuje svoju godišnju emisiju ugljen dioksida.

Španska kompanija nije zainteresovana za subvencije države, već će predložiti drugačije modele privlačenja investitora za projekte u oblasti izgradnje postrojenja i proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u našoj zemlji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here