Savez samostalnih sindikata Srbije dostavio amandmane na Predlog zakona o agencijskom zapošljavanju

0
95

Savez samostalnih sindikata Srbije je dostavio poslaničkim grupama u Skupštini Srbije amandmane na Predlog zakona o agencijskom zapošljavanju u kojima se, između ostalog, traži da se broj radnika angažovanih preko agencija ograniči na deset odsto od ukupno zaposlenih.

Kako su predstavnici Saveza samostalnih sindikata naveli u saopštenju dostavljenom medijima, na taj način bi se sprečile “potencijalne zloupotrebe”, što bi se odnosilo i u slučajevima firmi koje imaju manje od pedeset zaposlenih.

Pored toga, sindikalci traže i da se uvede solidarna i podjednaka materijalna odgovornost kompanije i agencije koja ustupa zaposlene, kao i povećanje kazni u slučaju kršenja zakona.

Jedna od novina u zakonu o agencijskom zapošljavanju jeste ukidanje obaveze preduzeća da nakon dve godine agencijskog angažovanja radnika zaposli na neodređeno vreme, kao i predlog da se omogući ustupanje stalno zaposlenih u agenciji.

Zahtev sindikata da se prekršajne kazne predviđene ovim zakonom izjednače sa onima iz Zakona o radu nije usvojena, ali jeste stavka po kojoj će radnicima preko agencija biti dozvoljeno sindikalno organizovanje.

U Srbiji dozvolu Ministarstva za rad trenutno ima sto osamnaest agencija za zapošljavanje, koje upošljavaju između osamdeset i sto hiljada ljudi, odnosno oko pet odsto celokupne radne snage.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here