Predsednik Vučić sastao se sa regionalnom direktorkom Svetske banke Lindom Van Gelder

0
78

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se sastao sa regionalnom direktorkom Svetske banke za Zapadni Balkan, Evropu i Centralnu Aziju Lindom Van Gelder.

Tokom izuzetno sadržajnog razgovora, predsednik Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić zamolili su delegaciju Svetske banke za podršku, jer žele nastavak još snažnijih reformi i ubrzanog rasta srpske ekonomije. Predsednik Srbije je rekao da je rast od četiri dobar za balkanske prilike, ali Srbija želi, može i mora da uveća stopu rasta na više od šest odsto na godišnjem nivou. Kako bismo to postigli, potrebna nam je ogromna pomoć Svetske banke, posebno u oblasti produktivnosti rada, u finansiranju i podršci uspešnim domaćim kompanijama i uvođenju novih finansijskih instrumenata, koji bi podstakli rast.

Regionalna direktorka Svetske banke Van Gelder je naglasila da su srpske reforme iz 2014. godine donele odlične rezultate Srbiji. Međutim, da bi se priključila najrazvijenijim evropskim zemljama, Srbija će morati da osnaži i ubrza reformski proces u različitim sferama društvenog života. To se posebno odnosi na stanje u javnim preduzećima, lokalnim samoupravama, ali i u pronalaženju nove metodologije za finansiranje novih, uspešnih i neopterećenih srpskih kompanija.

Dogovoren je još jedan susret predsednika Srbije sa predstavnicima Svetske banke pre predstavljanja plana “Srbija 2025” do kraja ove godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here