Albert Andijev o problemu posttraumatskog stresnog poremećaja

0
415

Ratni vojni veteran Albert Andijev je rekao da problem posttraumatskog stresnog poremećaja treba na adekvatan način regulisati jer je čudno da se i dalje on zakonski kod nas ograničava na pet godina.

Problem posttraumatskog stresnog poremećaja – PTSP  je svuda u svetu neograničen vremenski, a u Srbiji je sada ograničen na pet godina, odnosno toliko traje ostvarivanje prava na pomoć za PSTP, iako taj poremećaj koliko medicina zna, nije vremenski ograničen.  Svet zna da on može da se aktivira kao bolesti i dvadeset pet godina posle rata. Da li država mora da izmeni zakon i da osobe koje pate od ovog problema prepozna kao ratnog vojnog invalida? Govoreći o ovom problemu ratni vojni veteran Albert Andijev je istakao da se ovaj poremećaj može javiti u bilo kom trenutku života onih koji su učestvovali u ratnim dejstvima.

Specijalisti psihijatrije su objasnili da se posttraumatski sindrom manifestuje anksioznošću, nesanicom, vraćanjem slika koje su se dešavale u periodu od šest meseci od traumtičnog događaja. Ako se ne leče, simptomi mogu da opstanu i decenijama posle traumatskog događaja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here