Na Sednici Skupštine AP Vojvodine ponovo omalovažavanje poslanika SRS

0
343

Sednicu Skupštine AP Vojvodine na kojoj je usvojen budžet za 2020. godinu je obeležilo i svojevrsno pod navodnicima ‘’shvatanje parlamentarizma’’ i mnogo puta ponovljeno omalovažavanje poslanika Srpske radikalne stranke.

U raspravi pre usvajanja budžeta, opozicija u skupštinskoj sali je ocenila da Pokrajinska vlada nije sposobna ni da utroši novac koji se prikupi u budžetu, pa će tako u 2020.g. biti preneto skoro dve koma pet milijardi dinara neutrošenih para. Poslanik Danijel Radić iz Srpske radikalne stranke je u raspravi skrenuo pažnju na to da se novac poreskih obveznika u Zrenjaninu nenamenski troši jer je ‘‘gradska vlast izgubila kompas’’, a ključeve ‘’raspodele novca’’ u tom gradu čvrsto drže u svojim rukama Goran Knežević i Nenad Karapandža.

Posle Radićevog obraćanja, predsednik pokrajinske Skupštine Ištvan Pastor neprimerenim komentarima je pokušao da omalovaži poslanika Danijela Radića.

Za reč se javio šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Đurađ Jakšić, ali mu je ovom prilikom bilo uskraćeno pravo da se obrati kao predsednik poslaničke grupe.                                                                                                                                            Za repliku se javio Danijel Radić.

Da replicira Radiću, reč je bez problema dobio potpredsednik SNS i poslanik Milenko Jovanov koji je rekao da prioritet o tome šta će se raditi odlučuju ljudi koji su dobili poverenje od građana na izborima.

Jovanovu je odgovorio Danijel Radić.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov je ponovo replicirao Danijelu Radiću.

Danijel Radić replicirajući poslaniku Jovanovu je rekao da je suština u tome da dva čoveka koja u gradu formalno nisu ništa, odlučuju o svemu u Zrenjaninu.

Za kraj treba istaći još dve stvari:

Ištvan Pastor neprimerenim komentarima pokušava da omalovaži pojedine poslanike iz opozicionih redova i to radi gotovo redovno. On se od  2012. godine nalazi na čelu pokrajinske Skupštine, ali se ne sećamo da je na sličan način sputavao u raspravama opozicione poslanike u periodu od 2012.g. do 2016.godine kada je bio u koaliciji sa DS. Sada kada je u koaliciji sa SNS-om prihvatio je manire sadašnjeg koalicionog partnera. Kao da u Pastorovom slučaju važi ona narodna: ‘’S kim si, onakav si.’’

Drugo što bismo istakli,  jeste činjenica da je budžet Pokrajine manji od sedam odsto republičkog budžeta, dakle, nije poštovana ustavna odredba, što je javno priznao i predsednik Pokrajinske vlade. Na ovom priznanju se sve završava, ali onda s pravom kao građani možemo da pitamo – Čemu gospodine predsedniče vlade AP Vojvodine služi Ustav Srbije?

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here