Srbija prekinula vakcinaciju svinja protiv klasične kuge

0
141

Srbija je prekinula vakcinaciju svinja protiv klasične kuge, a to je samo jedan od koraka ka izvozu srpskog svinjskog mesa na tržište EU i potrebno je da takav „slobodan status“ zadrži i u narednih godinu dana.

Kako su naveli u Upravi za veterinu to jeste važan segment za izvoz svinjskog mesa na evropsko tržište, ali će Srbija morati da realizuje i niz drugih mera. Objašnjeno je da su bitne mere posle prestanka vakcinacije, a to su monitorinzi, mere nadzora kako kod domaćih, tako i kod divljih svinja, kontrolisanje gazdinstava i obeležavanje svinja, a svako uginuće i pobačaj mora da se prijavi i ispita. Zbog toga se apeluje na sve proizvođače da ne beže od prijavljivanja uginuća, već da svaki slučaj prijave veterinarskoj službi.        

Kako je navedeno, ako za godinu dana ne bude nove pojave bolesti klasične kuge svinja, Srbija će aplicirati za status slobodan od klasične kuge i onda će ući u proceduru za izvoz. Smatra se  da se ta  bolest neće vraćati, jer monitorinzi koji su sprovođeni od 2009. godine pokazuju dobre rezultate, a na osnovu tih nalaza, doneta je i odluka o prestaku vakcinacije protiv klasične kuge svinja.            

Međutim, ako se nova žarišta te bolesti u Srbiji pojave, naša zemlja će o tome obavestiti Evropsku komisiju koja će poslati svoj tim da proceni situaciju.      

Prva mera je mera eutanazija, ukoliko je to imanje ili gazdinstvo, ili će se raditi vakcinacija samo u jednom delu gde je to neophodno. Međutim, kada bi se pojavilo više žarišta, onda bismo se vratili na prvobitno stanje. Ako ne dođe do tog scenarija, Srbija bi za godinu dana mogla početi sa izvozom svinja i svinjskog mesa na evropsko tržište, a fond svinja sa kojim trenutno raspolaže iznosi tri miliona u sedamdeset šest hiljada gazdinstava.   

Iako Srbija ne izvozi svinjsko meso na tržište EU,pojedini proizvodi svinjskog porekla već godinama unazad se izvoze na evropsko tržište.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here